-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki z mielonym mają poważną konkurencję. Zrobiłam je, a znajoma kucharka zapytała o przepis
Gołąbki z mielonym mają poważną konkurencję. Zrobiłam je, a znajoma kucharka zapytała o przepis
Gołąbki pojawiają się na naszych obiadowych stołach bardzo często. Są wymagające, ale ich smak jest warty każdej minuty przygotowywania. Tym razem zamiast klasycznej wersji zrób tę i zaskocz smakiem całą rodzinę. Są naprawdę wyjątkowe.
Takie danie jak gołąbki jest nam bardzo dobrze znane. Przygotowuje się je z mięsa mielonego i ugotowanego białego ryżu. Niekiedy zamienia się go na kaszę, by nadać im nowego smaku. Jednak mało kto zmienia rodzaj mięsa, którym faszeruje się liście kapusty. Zawsze pada na wieprzowinę lub drób. Postanowiłam to niedawno zmienić i przetestować nowy składnik.
Zobacz wideo Gołąbki w sosie
By gołąbki zyskały na oryginalności, zamiast mięsa mielonego użyłam łososia. Na samym początku byłam do tego pomysłu nastawiona sceptycznie, ale po pierwszym kęsie przekonałam się, że to strzał w dziesiątkę. Z sosem pomidorowym to danie smakuje obłędnie, a wszyscy znajomi i rodzina pytają mnie o recepturę.
Przepis na gołąbki z łososiem
Składniki
- mała główka kapusty,
- 700 g filetu z łososia,
- 600 g białego ryżu,
- 750 ml bulionu,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżka mąki pszennej,
- 150 ml śmietany 18%,
- sok z jednej cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie gołąbków zacznij od przygotowania kapusty. Do dużego garnka z wrzątkiem włóż główkę z wyciętym głąbem. Gotuj ją przez około 20 minut, następnie odwróć i dalej gotuj przez kilka chwil. Po tym czasie liście kapusty powinny bez problemu odchodzić od całości Tak przygotowane warzywo odstaw do przestudzenia. Kolejnym krokiem jest odkrojenie z każdego liścia twardej części, która jest pozostałością głąbu.
- Teraz czas na rybę. Oczyść ją, pozbądź się skóry i podziel na mniejsze kawałki. Każdą część skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Umieść rybę w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 20-25 minut.
- W tym czasie do osolonego wrzątku wrzuć opłukany ryż. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie pozostaw go do ostudzenia i umieść w większej misce.
- Do miski z ryżem wrzuć również wypieczonego łososia. Dopraw wszystko solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, dokładnie wymieszaj.
- Na środku każdego liścia wyłóż 2 łyżki przyrządzonego farszu. Zawiń je i układaj ciasno w dużym garnku, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Powtarzaj czynność do wykorzystania składników.
- Wierzch gołąbków również przykryj pozostałymi kawałkami kapusty, zalej całość wodą lub bulionem. Tak przygotowane danie gotuj przez około 60 minut.
- Teraz jest czas na przyrządzenie sosu pomidorowego. Bulion przelej do rondelka, wlej do niego przecier pomidorowy, zamieszaj i zagotuj. Odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę wlej małym strumykiem do całości i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wsyp do niego mąkę, zamieszaj. W ten sposób przygotujesz zasmażkę, którą następnie trzeba dodać do sosu. Całość dopraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu do zgęstnienia.
- Gotowe gołąbki podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego!