Dodaj tę przyprawę do porannej kawy. Nie tylko zyskasz ogrom energii, ale zgubisz również zbędne kilogramy

Nie ma to jak poranek przy filiżance mocnej, aromatycznej kawy. Dla wielu osób energetyzujący napój z samego rana to mus. Można jednak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i do kawy dodać szczyptę popularnej przyprawy. Dzięki temu nie tylko rozbudzimy się w mig, ale również pomożemy sobie w gubieniu ponadprogramowych kilogramów.

Kawa z samego rana to już kultowy rytuał wielu ludzi. Filiżanka tego napoju nie tylko dodaje energii nawet po nieprzespanej nocy, ale również wpływa na koncentrację, obniża cukier we krwi i poprawia krążenie. Czy tak dobry dla naszego zdrowia napój można w ogóle ulepszyć? Otóż okazuje się, że owszem. Wystarczy szczypta chilli, a kawa okaże się świetnym i bezpiecznym... spalaczem tłuszczu.

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Kawa z dodatkiem chilli? Działa lepiej niż z cynamonem

O ile kawa z dodatkiem cynamonu nikogo najpewniej nie dziwi, tak pikantny dodatek w energetyzującym napoju może wydawać się odrzucający. Jeśli jednak nie przesadzimy z ilością, kawa z chilli może okazać się naszym największym sprzymierzeńcem. Wystarczy szczyptę lub dwie przyprawy dodać do porannej kawy czarnej, lub z mlekiem. Dzięki zawartej w kawie kofeinie oraz kapsaicynie z chili, pobudzający duet przyspiesza metabolizm.

Co to oznacza dla nas? Szybszy metabolizm to lepsze trawienie i łatwiejsze gubienie kilogramów. Choć naturalne spalacze tłuszczu nie zapewnią cudów, to kawa z chilli jest świetnym dodatkiem do codziennej zdrowej diety. Papryczka chili to doskonałe źródło witaminy C i B6, a także witaminy A i błonnika. Dzięki temu filiżanka takiej mikstury może również zahamować apetyt na przekąski między posiłkami. Dodatkowo poprawi ona odporność i pomoże udrożnić zatkane zatoki. 

Właściwości zdrowotne kawy. Nie żałuj sobie filiżanki tego napoju

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kawa jest naprawdę zdrowym napojem. Choć propozycje wielu kawiarni ze słodkimi syropami i bitą śmietaną w składzie nie znajdują się w tej kategorii, tak domowa kawa czarna lub z dodatkiem mleka to ten element diety, z którego nie warto rezygnować. Kawa jest bowiem źródłem takich witamin i minerałów jak: 

  • witamina B2, 
  • witamina B3,
  • witamina B5,
  • magnez,
  • potas,
  • mangan.

Ponadto zawarta w kawie kofeina poprawia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, np. poprawiając koncentrację. Do tego regularne spożycie kawy obniża ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób serca, cukrzycy typu II oraz depresji. Kawę powinni pić często również seniorzy. Zmniejsza ona bowiem ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, czy też choroba Parkinsona.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.