-
Haps
-
Jak przygotować
- Podobno nie ma nic lepszego od klasycznych pączków. Hiszpański przepis pokazuje, że się mylimy
Podobno nie ma nic lepszego od klasycznych pączków. Hiszpański przepis pokazuje, że się mylimy
Co najlepiej smakuje w tłusty czwartek? Oczywiście, że mięciutkie, wysmażone pączki. Jemy je wtedy na potęgę na zmianę z faworkami. Zdaniem niektórych do ich wykonania trzeba wiele czasu. Hiszpański przepis pokazuje, że nie jest to prawda. Ich pączki robi się szybko i są równie smaczne.
Pączki, które najlepiej znamy, wykonane są z ciasta drożdżowego i wypełnione nadzieniem. Używamy do tego dżemów, a także kremów czekoladowych. Po wysmażeniu oblewane są one słodkimi polewami takimi jak biała czekolada, czy lukier. Obsypuje się je również cukrem pudrem. Takie właśnie smakołyki trafiają do sklepów i cukierni, a później do naszych brzuchów. Większość z nas uważa, że taka ich wersja jest najsmaczniejsza. Jednak hiszpańskie przysmaki mogą z nimi konkurować.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Hiszpańskie pączki różnią się od naszych klasyków. Tak naprawdę wiele osób nadało im nazwę, pod którą w Polsce są najpopularniejsze. Mowa tu o gniazdkach z parzonego ciasta. Wykonują je babcie, dziadkowie, a w moim domu robiła je mama. Są szybsze w wykonaniu niż tradycyjne pączki i są równie smakowite.
Przepis na hiszpańskie pączki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- olej do smażenia.
- Składniki na lukier
- 150 g cukru pudru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przelanie wody do rondelka. Ustaw je na średnim ogniu, gdy stanie się ciepłe, wrzuć masło i sól. Zagotuj i cały czas mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
- Mieszankę pozostaw na wolnym ogniu i wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj, by składniki mogły się z sobą połączyć. Gdy wszystko się połączy, zdejmij je z palnika i pozostaw do ostudzenia.
- Do chłodnej masy wbijaj stopniowo jajka. Wymieszaj wszystko mikserem, by mogły się połączyć z resztą produktów. Pamiętaj, że konsystencja ciasta nie może być rzadka, ale też nie za gęsta. Powinno się ją bez problemu móc wycisnąć z rękawa cukierniczego.
- Przygotuj teraz blachę. Wyłóż na niej papier do pieczenia, a następnie wyciśnij na nią zgrabne pączki. Możesz zrobić z masy gniazdka, lub inne wzory.
- W garnku rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Porcjami wrzucaj do niego pączki, smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, pozostaw do wystudzenia.
- Teraz czas na lukier. Do miski przesiej cukier, dodaj sok i aromat. Dokładnie wymieszaj, jeśli będzie za gęsty, dodaj więcej cytryny. Tak przygotowanym oblej pączki. Smacznego!