Podobno nie ma nic lepszego od klasycznych pączków. Hiszpański przepis pokazuje, że się mylimy

Co najlepiej smakuje w tłusty czwartek? Oczywiście, że mięciutkie, wysmażone pączki. Jemy je wtedy na potęgę na zmianę z faworkami. Zdaniem niektórych do ich wykonania trzeba wiele czasu. Hiszpański przepis pokazuje, że nie jest to prawda. Ich pączki robi się szybko i są równie smaczne.

Pączki, które najlepiej znamy, wykonane są z ciasta drożdżowego i wypełnione nadzieniem. Używamy do tego dżemów, a także kremów czekoladowych. Po wysmażeniu oblewane są one słodkimi polewami takimi jak biała czekolada, czy lukier. Obsypuje się je również cukrem pudrem. Takie właśnie smakołyki trafiają do sklepów i cukierni, a później do naszych brzuchów. Większość z nas uważa, że taka ich wersja jest najsmaczniejsza. Jednak hiszpańskie przysmaki mogą z nimi konkurować.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Hiszpańskie pączki różnią się od naszych klasyków. Tak naprawdę wiele osób nadało im nazwę, pod którą w Polsce są najpopularniejsze. Mowa tu o gniazdkach z parzonego ciasta. Wykonują je babcie, dziadkowie, a w moim domu robiła je mama. Są szybsze w wykonaniu niż tradycyjne pączki i są równie smakowite.

Przepis na hiszpańskie pączki

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • olej do smażenia.
  • Składniki na lukier
  • 150  g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przelanie wody do rondelka. Ustaw je na średnim ogniu, gdy stanie się ciepłe, wrzuć masło i sól. Zagotuj i cały czas mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
  2. Mieszankę pozostaw na wolnym ogniu i wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj, by składniki mogły się z sobą połączyć. Gdy wszystko się połączy, zdejmij je z palnika i pozostaw do ostudzenia.
  3. Do chłodnej masy wbijaj stopniowo jajka. Wymieszaj wszystko mikserem, by mogły się połączyć z resztą produktów. Pamiętaj, że konsystencja ciasta nie może być rzadka, ale też nie za gęsta. Powinno się ją bez problemu móc wycisnąć z rękawa cukierniczego.
  4. Przygotuj teraz blachę. Wyłóż na niej papier do pieczenia, a następnie wyciśnij na nią zgrabne pączki. Możesz zrobić z masy gniazdka, lub inne wzory.
  5. W garnku rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Porcjami wrzucaj do niego pączki, smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, pozostaw do wystudzenia.
  6. Teraz czas na lukier. Do miski przesiej cukier, dodaj sok i aromat. Dokładnie wymieszaj, jeśli będzie za gęsty, dodaj więcej cytryny. Tak przygotowanym oblej pączki. Smacznego!
Więcej o: