Mróz dał ci w kość? Przygotuj ten rozgrzewający krupnik babuni, a zima nie będzie ci straszna

Krupnik to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W końcu jej podstawą jest aromatyczny rosół, także jest doskonałą alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej. Wystarczy, że do bulionu dodasz warzywa i kaszę, a już uzyskasz znakomite danie. Moja babcia dodawała jednak coś jeszcze, by krupnik porządnie rozgrzewał.

Choć krupnik można śmiało przygotować na bazie niedzielnego rosołu, my pokażemy jak zrobić to od podstaw. Zupa przygotowana na skrzydełkach będzie delikatna w smaku, a kasza sprawi, że całe danie będzie treściwe i sycące. Co zaś zrobić, by krupnik był rozgrzewający i idealny na mroźne dni? Moja babcia zawsze dodaje odrobinę... imbiru. Kilka plastrów imbiru i dodatek pieprzu sprawią, że po miseczce zupy będzie nam gorąco.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Składniki:

  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3-4 plastry imbiru,
  • pieprz i sól w ilości do smaku,
  • opcjonalnie natka pietruszki do podania.

Rozgrzewający krupnik jak u babci. Ta zupa nie ma sobie równych podczas mrozów

  1. Skrzydełka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  2. Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
  3. Pora i selera oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. 
  4. Wywar gotujemy ok. 60 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  5. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, wyjmujemy z wywaru skrzydełka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pora i selera. Zostawiamy marchew i pietruszkę.
  6. Do zupy dodajemy kostkę rosołową, pokrojony w plastry imbir i przepłukaną na sitku kaszę jęczmienną. Całość gotujemy 15-20 minut.
  7. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  8. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Gdy będą już miękkie, przekładamy je do zupy.

Krupnik wystarczy doprawić solą i pieprzem wedle preferencji. Im więcej pieprzu, tym bardziej rozgrzewająca będzie zupa. Przed podaniem można z wywaru wyjąć imbir, a zupę udekorować posiekaną natką pietruszki. Tak podany krupnik będzie prezentował się doskonale, a jego smak zadowoli nawet marudnego niejadka. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.