Choć krupnik można śmiało przygotować na bazie niedzielnego rosołu, my pokażemy jak zrobić to od podstaw. Zupa przygotowana na skrzydełkach będzie delikatna w smaku, a kasza sprawi, że całe danie będzie treściwe i sycące. Co zaś zrobić, by krupnik był rozgrzewający i idealny na mroźne dni? Moja babcia zawsze dodaje odrobinę... imbiru. Kilka plastrów imbiru i dodatek pieprzu sprawią, że po miseczce zupy będzie nam gorąco.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Składniki:
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 6 skrzydełek z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 kostka rosołowa,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 plastry imbiru,
- pieprz i sól w ilości do smaku,
- opcjonalnie natka pietruszki do podania.
Rozgrzewający krupnik jak u babci. Ta zupa nie ma sobie równych podczas mrozów
- Skrzydełka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
- Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w kostkę.
- Pora i selera oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka.
- Wywar gotujemy ok. 60 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy warzywa i mięso zmiękną, wyjmujemy z wywaru skrzydełka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pora i selera. Zostawiamy marchew i pietruszkę.
- Do zupy dodajemy kostkę rosołową, pokrojony w plastry imbir i przepłukaną na sitku kaszę jęczmienną. Całość gotujemy 15-20 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Gdy będą już miękkie, przekładamy je do zupy.
Krupnik wystarczy doprawić solą i pieprzem wedle preferencji. Im więcej pieprzu, tym bardziej rozgrzewająca będzie zupa. Przed podaniem można z wywaru wyjąć imbir, a zupę udekorować posiekaną natką pietruszki. Tak podany krupnik będzie prezentował się doskonale, a jego smak zadowoli nawet marudnego niejadka. Smacznego!