Idealny przepis na każdą porę roku. Latem można urozmaicić go świeżymi owocami, a w chłodniejszych miesiącach świetnie smakuje nawet bez nich. Udaje się za każdym razem, a smakuje tak dobrze, że nie zostają po nim nawet okruszki. Jeśli chcesz osłodzić sobie popołudniową kawę, koniecznie upiecz niezwykle proste ciasto jogurtowe.
Zobacz wideo Ciasto Pani Walewska
Ciasto jogurtowe - przepis. To prawdziwy hit w moim domu
Wystarczy kilka prostych kroków i w 40 minut możesz cieszyć się pysznym ciastem jogurtowym. W sezonie warto postawić na świeże owoce takie jak borówki, jagody czy maliny. Wspaniale urozmaicą deser. Możesz również przygotować chrupiącą kruszonkę. Oto podstawowy przepis, który można przekształcać na wiele różnych sposobów.
Potrzebne składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 200 ml oleju roślinnego,
- 350 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olejek cytrynowy,
- opcjonalnie wybrane owoce.
Przygotowanie krok po kroku:
- Na początek przygotuj dwie miski. Przydadzą się na suche i mokre składniki. Do jednej z nich wbij jajka, dodaj jogurt, olejek cytrynowy oraz olej i całość dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie połącz.
- Mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem przesyp do miski z mokrymi składnikami i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj, aż konsystencja będzie jednolita i gładka.
- Przygotuj foremkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej ciasto do formy, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto jogurtowe można udekorować cukrem pudrem, lukrem cukrowym oraz ulubionymi owocami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.