Podpal je, a staną się niezwykle aromatyczne. Francuski przepis na naleśniki zrobił furorę w moim domu

Aby cieszyć się francuską kuchnią w domu, należy pamiętać o dużych zapasach masła, które tanowi podstawę większości dań. Jednym z nich jest klasyka uwielbiana przez wielu Francuzów. Wykwintna wersja naleśników z dodatkiem sosu pomarańczowego smakuje wręcz obłędnie.

Przyjemnie rozgrzewają w chłodniejszy dzień i spisują się wprost idealnie na rodzinne śniadania lub deser po niedzielnym obiedzie. Klasyka kuchni francuskiej kusi smakiem pomarańczy, któremu ciężko się oprzeć. Wspomniana wersja zwykłych naleśników jest niezwykle delikatna i wznosi to danie na wyższy poziom.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Sekret płonących naleśników

Przygotowanie tego spektakularnego dania zachwyci wszystkich domowników. Dzięki flambirowaniu (polaniu dania alkoholem i podpalenia go) możesz udowodnić, że jesteś jednym z najlepszych kucharzy na świecie.

Choć do przygotowania "płonących naleśników" wykorzystuje się likier pomarańczowy, można podawać je również dzieciom. Zawarty w nim alkohol ulatnia się bowiem podczas spalania, a na rarytasach pozostaje jedynie niesamowicie aromatyczny, mocno owocowy smak. Co więcej, danie przygotowuje się dużo prościej, niż mogłoby się wydawać. Dlatego jeśli nie masz pomysłu na to, jak urozmaicić naleśniki, koniecznie spróbuj tego przepisu.

Przepis na Crepes Suzette

Składniki:

  • 250 ml mleka 3,2 proc.,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy.

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 5 pomarańczy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy dużej misce i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę ciasta naleśnikowego. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto na mniej więcej kwadrans.
  • W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, następnie wylewamy na nią porcje ciasta i staramy się, aby naleśniki były jak najbardziej cienkie. Po usmażeniu składamy je na cztery, jak chusteczkę lub w trójkąty i odstawiamy na bok.
  • Następnie na patelnię wsypujemy cukier, który karmelizujemy, po czym dodajemy masło i sok wyciśnięty z pomarańczy.
  • W powstałym sosie pomarańczowym zanurzamy złożone wcześniej naleśniki i gotujemy je przez kilka minut. Tuż przed podaniem naleśniki polewamy likierem i na chwilę podpalamy.
  • Jeśli całość wydaje się zbyt słodka, gotowy deser można skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Lubisz kuchnię francuską?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.