Po co nam nudne racuchy, skoro mamy to? Dodaj słodki proszek do ciasta - pancakes będą boskie

Przepis na pancakes, o którym na pewno nikt z was nie słyszał. Te pyszne, amerykańskie placuszki biją na głowę inne placki i racuchy, a to za sprawą składników, a szczególnie jednego. Słodki proszek dodany do ciasta na pankejki sprawi, że będą puszyste i delikatne jak jeszcze nigdy wcześniej. Czas smacznych, ale przewidywalnych racuchów powoli mija.

Amerykańskie placki, a w zasadzie placko-naleśniki to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy przygotować na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na pancakes jest banalny, jednak jeden dodatek świetnie je podkręca. Do ciasta warto dodać proszek budyniowy - wystarczą już dwie płaskie łyżki, a placuszki będą jeszcze pyszniejsze. Od ciebie zależy, jakiego smaku użyjesz, na pewno pankejki wyjdą obłędne. 

Zobacz wideo Poznaj najlepsze bieszczadzkie placki

Przepis na pancakes - amerykański sen na śniadanie

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 2 łyżki proszku budyniowego,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • cukier puder do smaku,
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.

Jak zrobić pancakes? Sposób wykonania:

  1. Do miski wbij jajka i dodaj maślankę. Ubij całość mikserem. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder oraz proszek budyniowy. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
  2. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  3. Za pomocą chochelki nakładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na pancakes i smaż na umiarkowanej mocy panika, aż lekko urosną i się zezłocą. 

Gotowe pancakes odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w swój ulubiony sposób - z cukrem pudrem i owocami, syropem owocowym lub bitą śmietaną. Pancakes uświetnią każde spotkanie ze znajomymi, a dzieci wręcz je uwielbiają - idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do plecaka lub coś szybkiego do wzięcia w rękę przed wyjściem na plac zabaw. 

Jadasz śniadania na słodko?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.