Amerykańskie placki, a w zasadzie placko-naleśniki to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy przygotować na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na pancakes jest banalny, jednak jeden dodatek świetnie je podkręca. Do ciasta warto dodać proszek budyniowy - wystarczą już dwie płaskie łyżki, a placuszki będą jeszcze pyszniejsze. Od ciebie zależy, jakiego smaku użyjesz, na pewno pankejki wyjdą obłędne.
Zobacz wideo Poznaj najlepsze bieszczadzkie placki
Przepis na pancakes - amerykański sen na śniadanie
Składniki:
- 250 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
- 2 łyżki proszku budyniowego,
- 200 ml maślanki,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- cukier puder do smaku,
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła,
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.
Jak zrobić pancakes? Sposób wykonania:
- Do miski wbij jajka i dodaj maślankę. Ubij całość mikserem. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder oraz proszek budyniowy. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
- Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Za pomocą chochelki nakładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na pancakes i smaż na umiarkowanej mocy panika, aż lekko urosną i się zezłocą.
Gotowe pancakes odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w swój ulubiony sposób - z cukrem pudrem i owocami, syropem owocowym lub bitą śmietaną. Pancakes uświetnią każde spotkanie ze znajomymi, a dzieci wręcz je uwielbiają - idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do plecaka lub coś szybkiego do wzięcia w rękę przed wyjściem na plac zabaw.