Ciasto bananowe wymieszaj widelcem i siup do piekarnika. Będzie słodziutkie i wilgotne

Ciasto bananowe to jeden z tych deserów, które można robić niemal z zamkniętymi oczami. Nie wiem, czy istnieje łatwiejsze i szybsze ciasto do wykonania, a jednocześnie tak smaczne i deliatne. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na deser z bananami, ciasto będzie najlepszym wyborem. Przepis jest prosty - tu nie ma żadnych cudów na kiju.

Masz ochotę na domowe ciasto, ale uważasz się za cukierniczą niedorajdę? Z tym przepisem sukces gwarantowany. Przepis na ciasto bananowe jest tak łatwy, że nie ma opcji, żeby ci nie wyszło. Listka składników jest krótka, zrobienie ciasta to kilka minut i można już wkładać do piekarnika. Ciasto wychodzi mięciutkie, słodkie i długo jest wilgotne. Aż prosi się, by je upiec, a co ciekawe, możesz dodać do ciasta, co tylko chcesz. My postawimy na kawałki białej czekolady. 

Zobacz wideo Wypróbuj przepis na szybkie ciasto na kefirze

Najłatwiejsze ciasto bananowe - przepis idealny na weekend i nie tylko

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450 (mąka tortowa),
  • 3 większe, mocno dojrzałe banany,
  • ok. 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • ok. 60 g masła (należy je roztopić),
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • pół tabliczki białej czekolady,
  • opcjonalnie kilka orzechów, suszona żurawina, itp. 

Łatwe ciasto bananowe - nie sposób, żeby ci nie wyszło

  1. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do drugiej włóż banany i porządnie rozgnieć je widelcem na papkę.
  2. Do miski z bananami wbij jajka, dodaj cukier i zacznij całość mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
  3. Dodaj olej i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj czekoladę startą na tarce lub posiekaną na małe kawałki. Dodaj także posiekane orzechy, jeśli ich używasz.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej na nią ciasto i wyrównaj wierzch. Dodatkowo możesz położyć kilka plastrów banana dla dekoracji.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. godzinę lub do suchego patyczka.

Widzisz, jakie to proste? Po upieczeniu polej ciasto polewą z mlecznej lub białej czekolady lub po prostu polej lukrem albo oprósz cukrem pudrem. Pamiętaj, że ciasto bananowe spokojnie możesz zamrozić - spokojnie przetrwa w zamrażalniku nawet pół roku. Później wystarczy rozmrozić na blacie lub w piekarniku i masz gotowe ciacho do kawki z przyjaciółmi. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.