Są takie ciasta, które nigdy się nie nudzą. Jednym z nich jest bez wątpienia pleśniak, który często pojawia się na polskich stołach. W dodatku znika z nich w mgnieniu oka. Można go piec przez cały rok i na każdą okazję, jednak mi najlepiej smakuje latem z borówkami.
fot. svetograph / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Pleśniak, nazywany również skubańcem, jest jednym z ciast, które najczęściej pojawiały się w moim rodzinnym domu. Moja mama najczęściej przygotowywała go z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Ja jednak lubię wykorzystywać w kuchni sezonowe owoce. W tym przypadku warto sięgnąć po borówki amerykańskie - gwarantuję, że efekt będzie obłędny.
REKLAMA
Zobacz wideo Kakao najdroższe w historii. Cena przekroczyła 10 tys. dol. za tonę
Przepis na pleśniak z borówkami
Tradycyjne polskie ciasto kruche najlepiej smakuje z sezonowymi owocami leśnymi. Tym razem do przepisu wykorzystałam borówki, ale równie dobrze można je wymienić na jagody, porzeczki czy jeżyny. Bardzo podobnego skubańca wypieka się również z agrestem lub śliwkami.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej,
kostka masła,
4 żółtka,
opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki kakao,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na bezę:
4 białka,
pół szklanki cukru.
Nadzienie:
250 g borówek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, żółtka, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć i podziel na trzy części.
Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią blachę o wymiarach 20 na 25 centymetrów.
Do drugiej części dodaj kakao i zagnieć ponownie. Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny.
Schłodzoną część z kakao zetrzyj na dużych oczkach na pierwszą warstwę rozwałkowanego ciasta.
Obmyj dokładnie borówki i wyłóż je na wierzchu blaszki, a następnie posyp mąką ziemniaczaną.
Kolejnym krokiem będzie ubicie białek z cukrem i posmarowanie pianką ciasta.
Na piankę zetrzyj trzecią część ciasta, a blaszkę umieść w nagrzanym piekarniku. Ciasto najlepiej piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ciasto przed podaniem można obsypać cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.