Babcia zrywała je z krzaka i wkładała do słoików. Mówiła, że to czyste źródło witamin

Przygotowywanie zapasów na jesień i zimę trwa. Każdy chce zamknąć w słoikach jak najwięcej smaku, a to nic dziwnego, bo zimą takie smakołyki smakują nam najlepiej. Oprócz znanych wszystkim ogórków, cukinii i innych warzyw, warto zrobić również to. Zerwij je z krzaka i zrób poniższy przepis.

Dżemy to słodkie smarowidła, które można znaleźć w sklepie. Jednak, gdy lato jest w pełni lepiej zrobić je samodzielnie. Dzięki temu wiemy, co jemy i pozbywamy się zbędnych konserwantów i barwników. Lato jest idealnym momentem na ich przyrządzenie. Wiele osób postanawia przygotować je z truskawek, malin, a także porzeczek. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a do tego znajduje koneserów, którzy chętnie po nie sięgają.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Moja prababcia zazwyczaj wykonywała dżem z czerwonej porzeczki. Sama zrywała owoce z krzaków, a później przyrządzała je zgodnie z poniższą recepturą. Jej sekretem na udany dżem było specjalne gotowanie. Robiła to dwukrotnie i powtarzała, że dzięki temu owoce zdobywają odpowiednią konsystencję. 

Przepis na dżem z czerwonej porzeczki

Składniki

  • 1 kg owoców czerwonej porzeczki,
  • 500 g drobnego cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się owocami. Umieść je pod bieżącą wodą i dokładnie przepłucz. Upewnij się, że nie ma w nich liści, a także kawałków krzaków lub innych nieczystości.
  2. Gdy owoce są oczyszczone, przenieś je do większego garnka. Wlej do nich odrobinę wody, by w trakcie gotowania nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Następnie umieść je na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. W momencie gdy porzeczki puszczą sok, odsłoń garnek. Gotuj całość na małym ogniu. W tym czasie masa powinna zmniejszyć swoją objętość.
  4. Gdy to się stanie, zdejmij garnek z ognia i pozostaw dżem do ostudzenia na całą noc. Kolejnego dnia powtórz proces gotowania.
  5. Do ciepłego musu wsyp drobny cukier i co jakiś czas mieszaj. Poczekaj do większego zgęstnienia.
  6. Gdy dżem zrobi się gęsty, przelej go do wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie i mocno zakręć wieczka. Odstaw słoiki do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowane przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.