Sięgając do starych ksiąg kucharskich, natknąć można się na przepisy, które chętnie przyrządzały nasze babcie lub nawet prababcie. W XIX wieku i z początkiem XX wieku zupa cytrynowa mogła być w Polsce bardzo popularna. Do tradycji sięgnął sam Robert Makłowicz i zdradził przepis na klasyczną zupę cytrynową na bulionie z kurczaka podawaną z ryżem.
Wyparta przez lata z polskiej kuchni za sprawą niedoboru cytryn za czasów PRL, dziś hucznie wraca na tapet. Choć nazwanie jej popularną spotkało się z ogromnym oburzeniem, znana była już wieki temu. Potwierdzeniem na przyrządzanie jej w Polsce, są liczne przepisy znajdujące się w starych księgach kucharskich. Dziś mało kto o niej słyszał, lecz korzenie tego przepisu w Polsce mogą sięgać nawet XVIII wieku, kiedy panowała moda na kuchnię francuską. Aktualnie częściej spotykana w przepisach kuchni greckiej, tureckiej czy arabskiej. W odcinku 95 słynnej serii "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" znany kucharz odtworzył ten lubiany przez babcie i prababcie przepis przed laty, a dziś możesz samemu spróbować go w swojej kuchni. Okazuje się, że jest niesamowicie łatwy do przygotowania, wystarczy kilka składników.
Składniki:
Przygotowanie krok po korku: