Zapomniana zupa wraca do łask. Robert Makłowicz zdradził jak przyrządzić tą kiedyś popularną zupę

Kilka dni temu ukazał się kontrowersyjny ranking dziewięciu najlepszych polskich zup, przygotowany przez portal kulinarny Taste Atlas. Na piątej pozycji znalazła się dziś mało znana, zupa cytrynowa, a umieszczenie jej na liście spotkało się z oburzeniem wśród internautów. Popularna w latach młodości naszych babć, dziś praktycznie zapomniana. Poznaj tradycyjny przepis na zupę cytrynową z ryżem.

Sięgając do starych ksiąg kucharskich, natknąć można się na przepisy, które chętnie przyrządzały nasze babcie lub nawet prababcie. W XIX wieku i z początkiem XX wieku zupa cytrynowa mogła być w Polsce bardzo popularna. Do tradycji sięgnął sam Robert Makłowicz i zdradził przepis na klasyczną zupę cytrynową na bulionie z kurczaka podawaną z ryżem.

Zobacz wideo 4 przydatne zastosowania cytryny

Zapomniany przepis wraca do łask

Wyparta przez lata z polskiej kuchni za sprawą niedoboru cytryn za czasów PRL, dziś hucznie wraca na tapet. Choć nazwanie jej popularną spotkało się z ogromnym oburzeniem, znana była już wieki temu. Potwierdzeniem na przyrządzanie jej w Polsce, są liczne przepisy znajdujące się w starych księgach kucharskich. Dziś mało kto o niej słyszał, lecz korzenie tego przepisu w Polsce mogą sięgać nawet XVIII wieku, kiedy panowała moda na kuchnię francuską. Aktualnie częściej spotykana w przepisach kuchni greckiej, tureckiej czy arabskiej. W odcinku 95 słynnej serii "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" znany kucharz odtworzył ten lubiany przez babcie i prababcie przepis przed laty, a dziś możesz samemu spróbować go w swojej kuchni. Okazuje się, że jest niesamowicie łatwy do przygotowania, wystarczy kilka składników. 

Przepis na zupę cytrynową według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • 3 cytryny,
  • 2 żółtka,
  • sól.

Przygotowanie krok po korku:

  • Po przygotowaniu domowego bulionu dodajemy jedną szklankę ryżu oraz szczyptę soli i gotujemy przez około piętnaście minut, do momentu aż ryż będzie miękki.
  • W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek, oddzielone żółtka wrzucamy do miski.
  • Do jajek dodajemy dokładnie wyciśnięty sok z każdej cytryny.
  • Całość musimy rozbełtać, aby uzyskały jednolitą konsystencję i dodać nieco wody, a następnie trochę wywaru z kurczaka.
  • Wszystkie składniki musimy cały czas mieszać, aby żółtka się nie ścięły.
  • Gdy mieszanka się zahartuje, można dodać ją do bulionu. Od razu zaczynamy mieszanie i czekamy, aż zupa zacznie gęstnieć.
  • Robert Makłowicz podkreśla, że zupy nie trzeba doprawiać, ponieważ w taki sposób jest idealna do jedzenia.
Więcej o: