Poznaj klucz do szczupłej sylwetki. Zupa cud, nie dość, że pyszna to pomaga w walce z cholesterolem

Zdrowa zupa to podstawa każdej diety odchudzającej. Szczególnie w walce z cholesterolem warto sięgnąć po kilka sprawdzonych składników, aby pozbyć się jego nadmiaru. Ta zupa nie dość, że wygląda pysznie, to ma zbawienny wpływ na zdrowie. Ten prosty przepis w ostatnich dniach stał się wyjątkowo popularny w internecie.

Jeśli szukasz sposobu na wprowadzenie zdrowego posiłku do swojej diety, z pomocą przychodzą zupy. Najlepsze na wywarze warzywnym pomagają w zmaganiach z utratą kilogramów oraz nadmierną otyłością. Z dodatkiem jarmużu i cytryny posiłek pomoże również w walce ze zbijaniem szkodliwego cholesterolu. Wypróbuj ten prosty przepis na zupę i ciesz się jej smakiem w letnie dni.

Zobacz wideo Chipsy z jarmużu podane z guacamole

Jarmuż to prawdziwy zastrzyk witamin

Jest to składnik, który szczególnie warto włączyć do codziennej diety, a przynajmniej spożywać go kilka razy w tygodniu. Poza tym, że jarmuż jest cennym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy A, B1, B2, C, E i K. Warto jednak pamiętać, że jest to roślina zawierająca szczawiany, niewskazane w diecie u osób borykających się z kamicą żółciową lub dną moczanową.

Wykorzystanie jarmużu w kuchni

To roślinka, z której można wyczarować wiele zdrowych dań. Świetnie smakują sałatki z tym pysznym dodatkiem, jest on też dobry na surowo. Najczęściej przygotowuje się z niego chipsy, które są genialnym zamiennikiem ziemniaków. A poranny sok z jarmużu to wspaniały zastrzyk witamin z samego rana. Natomiast przepis na letnią zupę cytrynową z jarmużem może pomóc w zwalczaniu złego cholesterolu.

Przepis na zupę cytrynowo - jarmużową z makaronem

Składniki:

  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub z chudego mięsa,
  • szklanka makaronu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka płatków chilli,
  • 2 garści jarmużu,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • świeży koperek lub pietruszka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po korku:

  • Na początek wyjmij jogurt z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj makaron, czosnek, chilli oraz pozostałe przyprawy i całość zagotuj na średnim ogniu.
  • Zmniejsz ogień, aby wywar powoli bulgotał, a gdy makaron będzie al dente, dodaj jarmuż i sok z cytryny.
  • Gdy jarmuż będzie już ugotowany, zupę rozlej do misek i do każdej z nich dodaj po jednej łyżce jogurtu.
  • Pilnuj, żeby zupa nie była za gorąca, w przeciwnym razie jogurt się zetnie.
  • Zupę podaj z siekanym koperkiem lub pietruszką i odrobiną oliwy z oliwek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.