zdrowa dieta
-
Polacy uwielbiają takie ryby. W nadmiarze mogą szkodzić. Dietetyczka: Nie radziłabym jeść zbyt często
Polacy ryby jedzą, ale niezbyt często. Najczęściej są to przetwory i konserwy, w drugiej kolejności ryby wędzone i świeże. Z wędzonymi nie należy jednak przesadzać. - Też dostarczają białka i dobrego tłuszczu, ale zawierają także związki pochodząc...
-
Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, napij się odpowiedniej herbaty. Te rośliny potrafią zdziałać cuda
Odchudzanie to czasochłonny proces, który może przynieść spektakularne skutki. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana dieta - warto wspomagać ją darami natury o magicznym działaniu oczyszczającym. Choć w sklepach można znaleźć specjalne...
-
Zaskakujące wyniki badań japońskich naukowców. Ryby jedzone w ten sposób mogą "przedłużać życie"
Ryby warto jadać nie tylko od święta. Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że powinny pojawiać się na naszych stołach nawet dwa razy w tygodniu. Niestety, nadal pożywamy ich zdecydowanie za mało. Nowe badania japońskich naukowców mogą to jednak...
-
Kiedyś popularny, dziś praktycznie zapomniany. Ta niepozorna zielenina jest zdrowsza od sałaty
Podstawą zdrowiej diety jest dodawanie do codziennych posiłków co najmniej jednej porządnej porcji warzyw. Rzadko kiedy nasz wybór pada jednak na jarmuż. Ta zdobywająca na popularności roślina, z której można przyrządzić wiele smacznych dań, jest...
-
Poznaj klucz do szczupłej sylwetki. Zupa cud, nie dość, że pyszna to pomaga w walce z cholesterolem
Zdrowa zupa to podstawa każdej diety odchudzającej. Szczególnie w walce z cholesterolem warto sięgnąć po kilka sprawdzonych składników, aby pozbyć się jego nadmiaru. Ta zupa nie dość, że wygląda pysznie, to ma zbawienny wpływ na zdrowie. Ten prost...
-
Zbawienie na letnie dni. Chrupiące i delikatne placki z cukinii. Spróbowałam i oszalałam
Delikatna w smaku i aromatyczna, świetnie sprawdza się w letniej kuchni. To uniwersalne warzywo jest bogactwem witamin, a ponadto smakuje obłędnie. Na bazarku rzuciła ci się w oczy cukinia i chcesz zrobić z niej coś pysznego? Zetrzyj ją i przygotu...
-
Wszystkie wędliny i parówki są złe? Dietetyczka wskazuje, które można jeść częściej. Jest jedno "ale"
Parówki, wędliny, kiełbasy. Wiele osób ma je w swojej codziennej diecie. Specjaliści apelują jednak o ostrożność, bo beztroskie spożywanie tych produktów może mieć fatalne skutki. Zalicza się je bowiem do tzw. mięsa przetworzonego. Spożywanie go...
-
Ten superowoc rośnie w Polsce, a my prawie go nie jemy. Może pomóc w walce z cukrzycą i otyłością
Rokitnik to istna zdrowotna bomba. Ma aż dziesięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, chroni też przed chorobami serca. Naukowcy postanowili więc dokładnie przebadać ten superowoc i jego prozdrowotn...
-
Lekarka radzi, by jeść ten owoc. Obniża ryzyko cukrzycy. Działa jak miotełka dla jelit
Gruszki, obok jabłek, są jednymi z najpopularniejszych owoców. Są słodkie, łatwo dostępne i niedrogie. Okazuje się, że do tych zalet trzeba dopisać też sporo właściwości zdrowotnych. Lekarka Magdalena Cubała-Kucharska zachęca, by jeść gruszki,...
-
Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce. "Nigdy nie kupowałem"
Z pieczywem sprawa nie jest prosta. Z jednej strony to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, jest niemalże w każdym domu. Z drugiej zdajemy sobie jednak sprawę, że chleb chlebowi nierówny. Zapytaliśmy propagatora zdrowego odżywiania,...
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Ciasto drożdżowe nie wyrasta? Oto lista 5 najczęstszych błędów
- W 10 minut zrobisz sałatkę, która porwie tłumy. Kilka składników i gotowe
- Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Dieta w okresie menopauzy nie musi być zmorą. Co jest ważne? Badania nie zostawiają złudzeń
Dla wielu kobiet okres klimakterium to prawdziwy koszmar. Niewiele osób jednak wie, że dokuczliwe objawy można stłamsić, chociażby zbilansowaną i zdrową dietą. Węgierscy uczeni zdradzili listę zakazanych produktów, które mogą pogorszyć nie tylko...
-
Ten superowoc jest w Polsce mało popularny. Hamuje rozwój komórek rakowych, przeciwdziała cukrzycy
Guawa, nazywana też gujawą, gruszlą, gojawą lub psydią, to tropikalny superowoc, który wciąż w Polsce nie jest zbyt popularny. A szkoda, bo nie dość, że dobrze smakuje, to jest też pełen cennych składników, które są dla nas nieocenionym źródłem...
-
Znana i ceniona od tysięcy lat, a my wciąż rzadko ją jemy. Wspiera pracę jelit i łagodzi bóle
W większości domów stawia się na najpopularniejsze i najbardziej lubiane warzywa. Kupujemy więc między innymi pomidory, ogórki czy marchewki, często zapominając o istnieniu innych warzyw, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Do takich z...
-
Gdy czuję pierwsze objawy przeziębienia, od razu gotuję tę zupę. Zdusza chorobę w zarodku i rozgrzewa w zimowe dni
Klasyczny rosół odejdzie w cień, kiedy spróbujesz wersji tureckiej. To obowiązkowy punkt menu na chłodne i śnieżne dni. Talerz tej zupy rozgrzeje cię porządniej niż kubek gorącej kawy, a do tego zaserwujesz sobie masę witamin i składników odżywczych.
-
Usprawnia pracę jelit, stabilizuje cukier, obniża cholesterol. Najlepiej pić je o wskazanej porze
Siemię lniane to ważny składnik diety. Choć ziarenka się nieduże, skrywają w sobie ogrom prozdrowotnych właściwości. Wspomagają przemianę materii, stabilizują cukier i obniżają ryzyko chorób serca, obniżając cholesterol. To jednak zaledwie począte...
-
Wojny dwóch popularnych majonezów ciąg dalszy. Doktor dietetyki nie ma wątpliwości, który jest lepszy
Dla wielu Polaków nie ma świąt Bożego Narodzenia bez zatrważającej ilości sałatki jarzynowej. Ten smakowity i sycący dodatek pojawia się na wielu wigilijnych stołach, a jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Pozostaje jednak pytanie,...
-
Kochamy je wszyscy, choć niektórzy jedzą tylko te sklepowe. Katarzyna Bosacka ostrzega, czego w nich unikać
Trudno wyobrazić sobie bez nich Wigilię. Są bowiem jednym z ulubionych dań wszystkich Polaków. Mowa oczywiście o pysznych pierogach z kapustą i grzybami. Nie każdy ma możliwość zrobić je samodzielnie. Co więc z tymi sklepowymi? Katarzyna Bosacka...
-
Ta zupa zapewniła im długowieczność. Najstarsza rodzina na świecie podzieliła się cennym przepisem
Włoska rodzina z Sardynii zdobyła rekord Guinnessa. Do księgi zostali po tym, jak uznano, że są najstarszą żyjącą na świecie rodziną. Gdy zsumowano wiek dziewięciorga rodzeństwa Melis, okazało się, że mają oni łącznie 818 lat i 205 dni. Jak...
-
Sałatka z jarmużem to nowy wymiar smaku, którego musisz zakosztować
Sałatka z jarmużem to niepozorne połączenie składników obfitujące w smak i zdrowie. Jarmuż jest bogaty w składniki odżywcze i stanowi świetną bazę dla pysznych i odżywczych potraw. Przygotowana z najlepszych składników sałatka jest uzupełnieniem...
-
Koktajl truskawkowy doskonale ugasi pragnienie. Możesz go pić, nawet będąc na diecie!
Koktajl truskawkowy to napój, który nie tylko ugasi twoje pragnienie, ale także dostarczy ci niesamowitej przyjemności smakowej. W tym połączeniu soczystych truskawek, lekkiego jogurtu i odrobiny słodkości tkwi wiele wartości odżywczych.
-
Rukola to śródziemnomorska zielenina bogata w smak i witaminy. Urozmaici każde menu i wspomoże zdrowie
Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, co za tym idzie, nasza dieta mieni się w soczystych barwach i obłędnie pachnie. Rukola to jeden z topowych produktów na bazarach i w warzywniakach - jest zdrowa, ma charakterystyczny smak i potrafi odmienić...
-
Przed koronacją wychodzi na jaw coraz więcej dziwactw Karola. "Wszedł i wrzasnął"
Koronacja króla Karola odbędzie się 6 maja 2023 r., jednak uroczystości będą trwać cały weekend. Wówczas odbędą się procesje, koncerty i specjalne królewskie obiady w Wielkiej Brytanii. Na królewskim ucztowaniu nie może zabraknąć także wyszukanego...
-
Orzechy nerkowca. Jakie mają właściwości? Jak są zbierane?
Orzechy nerkowca to tak naprawdę nasiona owocu nanercza zachodniego - drzewa rosnącego w Indiach, Brazylii, Wietnamie i Afryce Środkowej. Ze względu na swój smak z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Jedzone samodzielnie stanowią...
-
Koktajl z awokado. Przygotuj w 5 minut pożywną przekąskę!
Koktajl z awokado to prawdziwa bomba witaminowa. Prócz tego owoc ten serwuje nam potężną dawkę antyoksydantów i błonnika. Delikatne w smaku awokado daje nam ogromne możliwości kulinarne. Oprócz wykorzystywania go w tradycyjnym dla kuchni...
-
Nie wszystkim służą grzyby. Kto nie powinien ich jeść? Niektórzy mogą się zdziwić
Grzybobranie w pełni, dlatego wiele osób przyrządza dania z dodatkiem tych leśnych znalezisk. Nie wszyscy jednak powinni je jeść. Kto należy do tej grupy? Wyjaśniamy, komu nie powinno się podawać grzybów i dlaczego mogą być szkodliwe.
-
Dorada - przepis prosto z wybrzeży słonecznej Grecji. To najlepsza pieczona ryba, jaką w życiu zjecie
Dorada - przepis na najlepszą pieczoną rybę, pochodzi prosto ze słonecznej Grecji. Kluczem do genialnego smaku jest prostota i minimalizm. Gwarantujemy, że jeśli raz przygotujecie w ten sposób doradę, na stałe zagości ona w Waszym menu.
-
Tych produktów nie należy łączyć z kawą. Mogą wywołać złe samopoczucie i nieprzyjemne dolegliwości
Kawa słynie z wielu korzyści dla zdrowia i nie tylko. Na co dzień raczej nie zastanawiamy się nad tym, z czym jej nie łączyć i najzwyczajniej rozkoszujemy się pyszny smakiem. Warto jednak poznać listę produktów, których nie powinno podawać się z...
-
Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? Do czego można go wykorzystać?
Ocet jabłkowy to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów octu w naszych kuchniach. Jest łatwy do samodzielnego przyrządzenia i sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i specyfik pomocny przy sprzątaniu. Sprawdźcie, jakie właściwości ma...