Orzechy nerkowca. Jakie mają właściwości? Jak są zbierane?

Orzechy nerkowca to tak naprawdę nasiona owocu nanercza zachodniego - drzewa rosnącego w Indiach, Brazylii, Wietnamie i Afryce Środkowej. Ze względu na swój smak z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Jedzone samodzielnie stanowią smaczną i zdrową przekąskę między posiłkami, dodaje się je również do wielu dań kuchni azjatyckiej oraz deserów. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę, że proces ich zbierania oraz odpowiedniego przygotowania związany jest z niemal niewolniczą i niebezpieczną pracą kilkudziesięciu tysięcy osób - w tym dzieci.

Orzechy nerkowca - kaloryczność oraz właściwości zdrowotne

Orzechy nerkowca to dość kaloryczna przekąska - 100 gram nerkowców to około 550 kalorii. Nie są to jednak "puste kalorie", tylko zdrowa, pożywna przekąska, na którą mogą sobie pozwolić osoby na dietach odchudzających oraz diabetycy. Orzechy nerkowca zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe i mają niski indeks glikemiczny (15). Oprócz tego zawierają:

  • witaminy: A, C, D, E, K, B6
  • Cynk
  • Żelazo
  • Selen
  • Magnez
  • Fosfor
  • Wapń
  • Potas - aż 660 mg/100 gram!
  • Sód
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe - oleinowy, palmitynooleinowy
  • Błonnik
  • Białko
  • Węglowodany
  • Tłuszcz
  • Niacyna
  • Ryboflawina 
  • Tiamina

Osoby zagrożone cukrzycą typu 2. powinny włączyć orzechy nerkowca do swojej codziennej diety, udowodniono bowiem, że stymulują one proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, zwiększając tym samym wrażliwość tkanek na insulinę. Oprócz tego substancje zawarte w orzechach obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają arytmii i innym chorobom układu krążenia w tym zawałom i udarom, regulują napięcie mięśniowe, zapobiegają osteoporozie, łagodzą nerwice i pomagają w stanach depresyjnych i przy obniżonym nastroju, poprawiają stan włosów, paznokci oraz skóry. Dziennie powinniśmy spożywać około 6 - 8 orzechów nerkowca, aby w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Zobacz wideo Włoskie, laskowe, brazylijskie... Dlaczego warto jeść orzechy?

Orzechy nerkowca - jak są zbierane? Ciemna strona zdrowej przekąski

Orzechy nerkowca, pomimo niewątpliwych właściwości prozdrowotnych mają swoją ciemną stronę. Jest nią sam proces ich zbierania oraz obróbki, który odbywa się w skandalicznych warunkach z wykorzystaniem niemal niewolniczej pracy dziesiątek tysięcy robotników (w tym dzieci). Najpierw z wysokiego drzewa nanercza zachodniego należy zebrać owoc, na którego końcu znajduje się zgrubiała łupina a dopiero w niej pojedynczy orzech nerkowca oraz silnie żrący olej CNSL. W celu zneutralizowania działania tego oleju łupiny praży się na słońcu lub na specjalnych blachach umieszczonych nad ogniem. Czasami skorupki wybuchają, co prowadzi do powstania oparzeń u robotników. Zdarza się też, że sam proces prażenia nie wystarczy i przy rozłupywaniu skorupki żrący olej mocno uszkadza skórę rąk. Częste są również uczulenia na CNSL, jednak robotnicy z braku możliwości i finansów nie mogą porzucić dalszej pracy aby podjąć się leczenia. Kolejnym etapem jest segregacja oraz oczyszczenie orzechów, które później są skupywane przez hurtowników i trafiają do fabryk spożywczych a na końcu sklepów.

Badania przeprowadzone przez holenderską organizację Childsright oraz U.S Department of Labor ujawniły, że około 20 000 dzieci pracuje w Indiach na plantacjach nerkowca, nie uczęszczając przez to do szkoły. Na domiar złego, ich praca odbywa się w skandalicznie złych, niehumanitarnych warunkach i jest bardzo nisko opłacana.

Zobacz też: Przeszkadza ci goryczka w kawie? Wypróbuj ten prosty trik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.