Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce. "Nigdy nie kupowałem"

Z pieczywem sprawa nie jest prosta. Z jednej strony to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, jest niemalże w każdym domu. Z drugiej zdajemy sobie jednak sprawę, że chleb chlebowi nierówny. Zapytaliśmy propagatora zdrowego odżywiania, gdzie iść, by kupić najlepsze pieczywo i które najlepiej wybrać. Ekspert wskazał konkretne miejsce, z którego powinniśmy zrezygnować i takie, w którym pieczywo będzie najwyższej jakości.

Leszek Klimas jest emerytowanym sportowcem. Razem z zespołem specjalistów - dietetyków, lekarzy, biotechnologów i psychologów - wiele lat poświęcił na opracowanie autorskiego programu żywieniowego. Obecnie jest propagatorem zdrowego stylu życia zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Zwraca szczególną uwagę na otyłość najmłodszych, która staje się coraz poważniejszym problemem społecznym. Niedawno był gościem Agnieszki Matrackiej w naszym programie "Mamy czas", w którym wyjaśnił między innymi, gdzie kupić najlepsze pieczywo.

Jakie pieczywo najlepiej wybrać i gdzie je kupić? Ekspert odradza konkretne miejsce

Jest to bowiem produkt pierwszej potrzeby, powszechny, który możemy kupić praktycznie wszędzie: w piekarniach, dyskontach, dużych supermarketach, sklepikach osiedlowych, a nawet na stacjach benzynowych. Gdzie jednak pójść, by trafić na chleb najlepszej jakości? Klimas nie ma w tej kwestii wątpliwości.

- Znamy tradycyjne piekarnie rzemieślnicze, prawda? To po pierwsze. Czyli trafiamy do dobrej piekarni - mówi. Odradza też kupowanie tego produktu w marketach. - Nigdy nie kupowałem pieczywa w dyskoncie - zapewnia i tłumaczy, że nie ma pewności, jakie są jego pochodzenie i skład.

Ja uwielbiam nie dość, że wspierać swoich lokalnych, to jeszcze uwielbiam polskie, tradycyjne rzemiosło.
Zobacz wideo Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z dyskontów

Klimas wymienił też te rodzaje pieczywa, po które on najczęściej sięga. To między innymi chleb na zakwasie oraz z niskim indeksem glikemicznym. Jednocześnie zapewnia, że nawet jeśli pieczywo nie jest żytnie, tylko np. pszenno-żytnie, nie trzeba go spisywać na straty. - Jeżeli jest dobre jakościowo, bez dodatku cukru itd., to też jest dobrym rozwiązaniem na śniadanie - zapewnia i zachęca, by pytać w piekarniach o skład. Wyjaśnia też, że jednym z warunków zdrowego odżywiania jest całkowite odstawienie pieczywa. - Wszystko możemy jeść, jeżeli umiemy - kończy.

W temacie pieczywa niedawno wypowiadała się również Katarzyna Bosacka. Dziennikarka, która edukuje Polaków, jak dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych w sklepach i na co zwracać uwagę na etykietach produktów, zachwalała szczególnie wypieki żytnie robione na zakwasie. "Żyto ma dużo głębsze korzenie niż pszenica, jest dużo zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze" - przekonywała. Za najgorszy wybór uznała z kolei pieczywo z mąki pszennej wysoko oczyszczonej, które jest ubogie w wartości odżywcze i może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.