Leszek Klimas jest emerytowanym sportowcem. Razem z zespołem specjalistów - dietetyków, lekarzy, biotechnologów i psychologów - wiele lat poświęcił na opracowanie autorskiego programu żywieniowego. Obecnie jest propagatorem zdrowego stylu życia zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Zwraca szczególną uwagę na otyłość najmłodszych, która staje się coraz poważniejszym problemem społecznym. Niedawno był gościem Agnieszki Matrackiej w naszym programie "Mamy czas", w którym wyjaśnił między innymi, gdzie kupić najlepsze pieczywo.
Jest to bowiem produkt pierwszej potrzeby, powszechny, który możemy kupić praktycznie wszędzie: w piekarniach, dyskontach, dużych supermarketach, sklepikach osiedlowych, a nawet na stacjach benzynowych. Gdzie jednak pójść, by trafić na chleb najlepszej jakości? Klimas nie ma w tej kwestii wątpliwości.
- Znamy tradycyjne piekarnie rzemieślnicze, prawda? To po pierwsze. Czyli trafiamy do dobrej piekarni - mówi. Odradza też kupowanie tego produktu w marketach. - Nigdy nie kupowałem pieczywa w dyskoncie - zapewnia i tłumaczy, że nie ma pewności, jakie są jego pochodzenie i skład.
Ja uwielbiam nie dość, że wspierać swoich lokalnych, to jeszcze uwielbiam polskie, tradycyjne rzemiosło.
Klimas wymienił też te rodzaje pieczywa, po które on najczęściej sięga. To między innymi chleb na zakwasie oraz z niskim indeksem glikemicznym. Jednocześnie zapewnia, że nawet jeśli pieczywo nie jest żytnie, tylko np. pszenno-żytnie, nie trzeba go spisywać na straty. - Jeżeli jest dobre jakościowo, bez dodatku cukru itd., to też jest dobrym rozwiązaniem na śniadanie - zapewnia i zachęca, by pytać w piekarniach o skład. Wyjaśnia też, że jednym z warunków zdrowego odżywiania jest całkowite odstawienie pieczywa. - Wszystko możemy jeść, jeżeli umiemy - kończy.
W temacie pieczywa niedawno wypowiadała się również Katarzyna Bosacka. Dziennikarka, która edukuje Polaków, jak dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych w sklepach i na co zwracać uwagę na etykietach produktów, zachwalała szczególnie wypieki żytnie robione na zakwasie. "Żyto ma dużo głębsze korzenie niż pszenica, jest dużo zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze" - przekonywała. Za najgorszy wybór uznała z kolei pieczywo z mąki pszennej wysoko oczyszczonej, które jest ubogie w wartości odżywcze i może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi.