Dorada jest jedną z najpopularniejszych ryb Morza Śródziemnego. Jest szczególnie popularna w krajach południowych, takich jak Grecja czy Włochy. Poza delikatnym i przepysznym mięsem ma bardzo niewiele ości, dlatego jest chętnie wybieraną propozycją. Nie wymaga także wielu przypraw, ani nakładu pracy. Jak przygotować najsmaczniejszą doradę?
Podczas przygotowywania obiadu z doradą w roli głównej, warto zadbać o zakup świeżej, dobrej jakości ryby. Jakich dodatków użyć, aby podkreślić smak dorady?
Składniki:
1. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Ryby oczyść z zewnątrz i od wewnątrz. Wzdłuż każdej z dorady z obu stron zrób nacięcie.
2. Ułóż każdą rybę na sporej wielkości kawałku papieru do pieczenia - tak, żeby można w niego zawinąć doradę. Posól i popieprz ryby. Wlej sok z cytryny i oliwę do miseczki i dobrze wymieszaj. Doradę polej emulsją i posyp każdą sztukę łyżeczką oregano. Dodaj także posiekany ząbek czosnku. Zawiń szczelnie każdą rybę w papier do pieczenia, a następnie owiń je jeszcze folią aluminiową.
3. Wstaw ryby do piekarnika, piecz 50 minut. Po tym czasie wyciągnij doradę z piekarnika, rozetnij każdy pakunek i przełóż ryby na talerze.
Tak przygotowana dorada będzie świetnie smakować zarówno ze świeżym pieczywem, jak i pieczonymi ziemniakami.
Więcej inspiracji na pyszne obiady i kolacje znajdziesz na Gazeta.pl