Dorada - przepis prosto z wybrzeży słonecznej Grecji. To najlepsza pieczona ryba, jaką w życiu zjecie

Dorada - przepis na najlepszą pieczoną rybę, pochodzi prosto ze słonecznej Grecji. Kluczem do genialnego smaku jest prostota i minimalizm. Gwarantujemy, że jeśli raz przygotujecie w ten sposób doradę, na stałe zagości ona w Waszym menu.

Dorada jest jedną z najpopularniejszych ryb Morza Śródziemnego. Jest szczególnie popularna w krajach południowych, takich jak Grecja czy Włochy. Poza delikatnym i przepysznym mięsem ma bardzo niewiele ości, dlatego jest chętnie wybieraną propozycją. Nie wymaga także wielu przypraw, ani nakładu pracy. Jak przygotować najsmaczniejszą doradę?

Podczas przygotowywania obiadu z doradą w roli głównej, warto zadbać o zakup świeżej, dobrej jakości ryby. Jakich dodatków użyć, aby podkreślić smak dorady?

Dorada - przepis na pieczoną rybę prosto z Grecji  

Składniki:

  • 2 dorady,
  • 6 łyżek dobrej oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 ząbki czosnki,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie jest niezwykle proste. Najdłuższy etap to pieczenie

1. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Ryby oczyść z zewnątrz i od wewnątrz. Wzdłuż każdej z dorady z obu stron zrób nacięcie.

2. Ułóż każdą rybę na sporej wielkości kawałku papieru do pieczenia - tak, żeby można w niego zawinąć doradę. Posól i popieprz ryby. Wlej sok z cytryny i oliwę do miseczki i dobrze wymieszaj. Doradę polej emulsją i posyp każdą sztukę łyżeczką oregano. Dodaj także posiekany ząbek czosnku. Zawiń szczelnie każdą rybę w papier do pieczenia, a następnie owiń je jeszcze folią aluminiową.

3. Wstaw ryby do piekarnika, piecz 50 minut. Po tym czasie wyciągnij doradę z piekarnika, rozetnij każdy pakunek i przełóż ryby na talerze. 

Tak przygotowana dorada będzie świetnie smakować zarówno ze świeżym pieczywem, jak i pieczonymi ziemniakami

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Więcej inspiracji na pyszne obiady i kolacje znajdziesz na Gazeta.pl 

Więcej o: