Nie z Francji, nie z Holandii. Najlepszym serem na świecie po raz pierwszy został ser wytwarzany w USA

Po raz pierwszy w ponad 30-letniej historii konkursu World Cheese Awards amerykański ser został uznany za najlepszy na świecie. Był lepszy od mistrzów serowarstwa z Francji, Włoch czy Holandii. Czym się wyróżnił?

Światowe mistrzostwa serów

Coroczne wydarzenie World Cheese Awards odbywa się już po raz 31. Powstało po to, by przedstawić sery rzemieślnicze szerszej grupie odbiorców oraz docenić te o wyjątkowo wysokiej jakości. Ponad 250 ekspertów z dziedziny serowarstwa przyznaje poszczególnym wyrobom nagrody w kilkunastu kategoriach, w tym nagradza ten jeden najlepszy mistrzowski ser. Tegoroczna edycja odbyła się we włoskim mieście Bergamo.

Debiut amerykańskiego sera

W tym roku, po raz pierwszy w historii wydarzenia, najlepszym serem został ten produkowany w USA. To wyrób mleczarni Rogue Creamery ze stanu Oregon. Ser o nazwie Rogue River Blue Cheese to wyrób organiczny, dojrzewający, z niebieską pleśnią. Owinięty jest liśćmi winogron odmiany Syrah, które nasącza się alkoholem gruszkowym.

 
Organic Rogue River Blue produkujemy dopiero jesienią, gdy mleko krowie jest najlepsze. Po 9-11 miesiącach dojrzewania w naszych jaskiniach każde koło owijamy ręcznie organicznymi liśćmi winogron Syrah, które nasączone są likierem gruszkowym. Każdego września Rogue Creamery wypuszcza dla was Rogue River Blue. Jednak sprzedaż nie potrwa długo (szczególnie po ostatnich wiadomościach), więc kupujcie, dopóki jest co!

- napisali na swoim Instagramie wytwórcy zwycięskiego sera.

Jeśli narobiliśmy wam ochoty na ser pleśniowy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na wytrawne gruszki zapiekane z niebieskim serem. Idealna przekąska na wieczór.

Zobacz wideo

W czołówce też Włochy i Hiszpania

Zdobycie tytułu najlepszego sera na świecie to nie lada wyzwanie. W konkursie bowiem wystawiono ponad 3800 serów, które pochodziły z 42 krajów z sześciu kontynentów. Zaraz za serem z mleczarni Rogue Creamery uplasowały się kolejno sery z Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. To czołowa piątka najlepszych wyrobów na świecie.

Poza amerykańskim serem docenione zostały także wyroby z innych krajów. Najważniejsze wyróżnienia (m.in. w kategorii tradycyjny dojrzewający cheddar czy ser wędzony) otrzymało kilka serów z Wielkiej Brytanii, nieco mniej z Włoch i Hiszpanii, a także z innych krajów z całego świata. Choć Polskę oznaczono wśród państw biorących udział w konkursie, naszych serów zabrakło na liście wyróżnionych wyrobów.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.