Tych produktów nie należy łączyć z kawą. Mogą wywołać złe samopoczucie i nieprzyjemne dolegliwości

Kawa słynie z wielu korzyści dla zdrowia i nie tylko. Na co dzień raczej nie zastanawiamy się nad tym, z czym jej nie łączyć i najzwyczajniej rozkoszujemy się pyszny smakiem. Warto jednak poznać listę produktów, których nie powinno podawać się z kawą, ponieważ mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości i złe samopoczucie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kawa dla wielu osób to nierozłączny element każdego poranka. Gorący czarny napój stawiana nogi, pobudza i wpływa na nastrój. Ma wiele dobrych korzyści dla naszego zdrowia, jednak są pewne połączenia, których powinniśmy unikać, by nie ryzykować złym samopoczuciem czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. 

Wspólne picie kawyDobra wiadomość dla miłośników kawy: codzienne picie może przynieść korzyści sercu

Produkty, których nie należy łączyć z kawą

Regularne picie dobrej jakości kawy może mieć bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera cenne antyoksydanty, które chronią przed nowotworami, przyspiesza metabolizm - wspiera odchudzanie. Kawa poprawia krążenie krwi, hamuje rozwój cukrzycy typu 2 i depresji. Według nowych badań zmniejsza także ryzyko udaru i demencji. Lista zalet jest naprawdę długa, jednak warto zwrócić także uwagę na produkty, których nie należy łączyć z kawą. Efektem takich zestawień może być złe samopoczucie, nieprzyjemne dolegliwości, a nawet zatrucia pokarmowe. Poniżej prezentujemy produkty, których warto unikać podczas picia kawy. 

Zobacz wideo Ta kawiarnia pokazuje, że gastronomia może być eko

Lista produktów, których lepiej unikać pijąc kawę

Nabiał - kawa zawiera kwas szczawianowy, który po połączeniu z wapniem tworzy szczawiany. W rezultacie związki te mogą odkładać się w postaci kamieni w przewodzie moczowym. Szczawiany utrudniają również przyswajanie wapnia. Jeżeli chcemy popijać nabiał kawą, najlepiej dodać do niej mleko, które zniweluje skutki połączenia kawy z nabiałem.

Alkohol - kolejnym niekorzystnym dla nas połączeniem jest alkohol i kawa. Filiżanka kawy po wypiciu alkoholu może zniwelować uczucie senności, jednak nie wpływa na trzeźwość. Trawienie alkoholu zajmuje organizmowi tyle samo czasu, co zawsze. Chwilowe, złudne poczucie trzeźwości może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji, a nawet w spotęgować u niektórych agresję. Poza tym alkohol jest silnym depresantem, a kofeina działa stymulująco.

Leki - leki np. aspiryna absolutnie nie powinny być łączone z piciem kawy, ponieważ może ona wzmocnić ich działanie. Takie połączenie jest ryzykowne również ze względu na wątrobę i żołądek. Kawa z lekami powoduje też silne bóle brzucha i biegunkę.

Rośliny strączkowe - groszek, fasola, soczewica czy ciecierzyca także nie powinny być łączone z kawą. Te rośliny zawierają dużo żelaza, a picie kawy jednocześnie spożywając te składniki, może utrudniać wchłanianie tego ważnego dla zdrowia minerału. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: