Pasztet z soczewicy. Idealny nie tylko dla wegetarian. Trik z warzywami pogłębi smak

Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być mięsne. Liczne pasztety warzywne to dowodzą. W tym roku zrób coś innego i zaskocz swoich gości intensywnym smakiem.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Warzywny pasztet wcale nie musi być suchy i bez smaku. Cały sekret tkwi w warzywach. Muszą być podsmażone na maśle klarowanym lub zwykłym, dzięki temu smak pasztetu będzie delikatniejszy. Do pasztetu możesz dodać  pestki dyni, słonecznika czy suszone pomidory nadadzą smaku i charakteru. To świetna alternatywa dla mięsnej wersji. Soczewica jest zdrowa i sycąca. Z pewnością dzięki dodatkom i przyprawom posmakuje nawet największym mięsożercom przy wielkanocnym stole.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc

Składniki na pasztet:

  • Czerwona soczewica (cała szklanka)
  • Czosnek (2-3 ząbki)
  • Cebula (3 sztuki)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Marchewka (3 sztuki)
  • Przyprawy (sól, pieprz, papryka wędzona, curry)
  • Masło klarowane
  • Dodatki, które lubisz (pestki dyni, słonecznik, żurawina, suszone pomidory)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj soczewicę (zalej dwiema szklankami wody). Soczewica ma być rozgotowana.
  2. Przygotuj warzywa. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni z odrobiną masła klarowanego.
  3. Następnie do soczewicy dodaj podsmażone warzywa, przyprawy, troszkę bułki tartej oraz ulubione dodatki.
  4. Foremkę, w której pasztet będzie się piec wysmaruj masłem i obsyp bułką tarta lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piecz przez 40-45 minut.

 Pasztet z soczewicy sam widzisz to banalny przepis. Jeszcze dziś wypróbuj zanim podasz swoim gościom na Wielkanoc. To świetna alternatywa dla mięsa, jest dużo zdrowsza i sycąca. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.