Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Cold Brew to z języka angielskiego po prostu "zimne parzenie". Sam proces takiego parzenie kawy nazywa się jednak macerowaniem, czyli wyodrębnianiem składników z roślin poprzez ich moczenie w wodzie. Sam napój robi się z ziaren kawy, ale nie tylko - można go przygotować też z takich składników jak cascara (suszone wiśnie kawowca) czy herbata (ziołowa, owocowa, zielona, również z dodatkami).
Do zrobienia własnego Cold Brew potrzebne są następujące składniki:
Kawę zmiel na grubo (ew. średnio grubo) i wsyp do wybranego naczynia. Wlej zimną wodę, po czym wymieszaj zawartość.
Naczynie przykryj nakrętką lub folią aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, ale nie dłużej niż dobę. Pamiętaj, im dłużej moczysz ziarna, tym napój będzie mocniejszy.
Gotowy napój odcedź. Tak zaparzony jest gotowy do podania.
Serwuj go z różnymi dodatkami, np. kostkami lodu, mlekiem (również zagęszczonym bądź roślinnym), śmietaną, lodami, syropami do kawy, cytrusami, a nawet miodem i przyprawami korzennymi.
Gotowy Cold Brew możesz przechowywać w lodówce pd 3 do 7 dni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.