Cold Brew pokochają nie tylko kawosze. Jak przygotować perfekcyjną kawę na zimno? Zdradzamy sekret

Właśnie zaczął się sezon na napój zwany Cold Brew Coffee. Można go kupić w różnych sklepach czy kawiarniach, ale da się go także bez przeszkód zrobić we własnym domu. Mamy prosty przepis, który warto wypróbować, jeśli macie ochotę na kawę w nieco innym wydaniu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Cold Brew to z języka angielskiego po prostu "zimne parzenie". Sam proces takiego parzenie kawy nazywa się jednak macerowaniem, czyli wyodrębnianiem składników z roślin poprzez ich moczenie w wodzie. Sam napój robi się z ziaren kawy, ale nie tylko - można go przygotować też z takich składników jak cascara (suszone wiśnie kawowca) czy herbata (ziołowa, owocowa, zielona, również z dodatkami). 

Składniki do Cold Brew to dwa produkty. Warto się w nie zaopatrzyć

Do zrobienia własnego Cold Brew potrzebne są następujące składniki:

  • ziarna kawy (lub cascara bądź herbata) - kilkadziesiąt gramów na litr wody
  • zimna, przefiltrowana woda niegazowana (kranówka jest odradzana, bo psuje smak) - litr.

Jak przygotować własny Cold Brew? To proste, choć wymaga nieco czasu

Kawę zmiel na grubo (ew. średnio grubo) i wsyp do wybranego naczynia. Wlej zimną wodę, po czym wymieszaj zawartość.

Naczynie przykryj nakrętką lub folią aluminiową, a następnie wstaw do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin, ale nie dłużej niż dobę. Pamiętaj, im dłużej moczysz ziarna, tym napój będzie mocniejszy.

Gotowy napój odcedź. Tak zaparzony jest gotowy do podania.  

Serwuj go z różnymi dodatkami, np. kostkami lodu, mlekiem (również zagęszczonym bądź roślinnym), śmietaną, lodami, syropami do kawy, cytrusami, a nawet miodem i przyprawami korzennymi. 

Gotowy Cold Brew możesz przechowywać w lodówce pd 3 do 7 dni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA