• Link został skopiowany

Nie wszystkim służą grzyby. Kto nie powinien ich jeść? Niektórzy mogą się zdziwić

Grzybobranie w pełni, dlatego wiele osób przyrządza dania z dodatkiem tych leśnych znalezisk. Nie wszyscy jednak powinni je jeść. Kto należy do tej grupy? Wyjaśniamy, komu nie powinno się podawać grzybów i dlaczego mogą być szkodliwe.
Grzyby w pojemnikach
Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Wyborcza.pl

Grzyby królują w kuchni polskiej od bardzo dawna. Można z nich robić wykwintne sosy czy zupy. Suszone są także świetnym dodatkiem do kapusty, bigosów i innych potraw. Dania z grzybów są bardzo smaczne i aromatyczne, ale nie wszyscy powinni po nie sięgać. Dlaczego nie są wskazane?

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Główną grupą, która nie powinna jeść grzybów, są dzieci

Niektórzy twierdzą, że nie powinno się podawać grzybów dzieciom poniżej piątego roku życia. Inni mówią, że już powyżej trzeciego roku dzieci mogą je jeść. Istnieją inne teorie, według których nie powinny ich jeść dzieci poniżej dziesiątego roku życia. Gdzie leży prawda? Okazuje się, że leśne grzyby można jeść dopiero po ukończeniu dziesięciu lat, ponieważ wcześniej układ pokarmowy dzieci nie jest jeszcze przystosowany do ich trawienia. Będą więc dla nich ciężkostrawne.

Seniorzy powinni zmniejszyć ich spożycie

Inną grupą osób, która powinna ograniczyć grzyby w diecie, są seniorzy. Dlaczego? Ich układ pokarmowy nie pracuje już tak sprawnie, jak w latach młodości, dlatego mogą mieć z tego powodu trawienne dolegliwości.  

Kto jeszcze nie powinien jeść grzybów? 

Grupą, której również nie wolno spożywać grzybów, są osoby, które cierpią na choroby nerek, trzustki, wątroby czy woreczka żółciowego. Poza tym nie powinny sięgać po grzyby osoby, u których występują reakcje alergiczne po ich zjedzeniu. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, nie ma konkretnej odpowiedzi. Niektórzy uważają, że mogą one jeść duszone lub gotowane grzyby. W przypadku mam karmiących nie ma żadnych przeciwwskazań.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: