Grzyby królują w kuchni polskiej od bardzo dawna. Można z nich robić wykwintne sosy czy zupy. Suszone są także świetnym dodatkiem do kapusty, bigosów i innych potraw. Dania z grzybów są bardzo smaczne i aromatyczne, ale nie wszyscy powinni po nie sięgać. Dlaczego nie są wskazane?
Niektórzy twierdzą, że nie powinno się podawać grzybów dzieciom poniżej piątego roku życia. Inni mówią, że już powyżej trzeciego roku dzieci mogą je jeść. Istnieją inne teorie, według których nie powinny ich jeść dzieci poniżej dziesiątego roku życia. Gdzie leży prawda? Okazuje się, że leśne grzyby można jeść dopiero po ukończeniu dziesięciu lat, ponieważ wcześniej układ pokarmowy dzieci nie jest jeszcze przystosowany do ich trawienia. Będą więc dla nich ciężkostrawne.
Inną grupą osób, która powinna ograniczyć grzyby w diecie, są seniorzy. Dlaczego? Ich układ pokarmowy nie pracuje już tak sprawnie, jak w latach młodości, dlatego mogą mieć z tego powodu trawienne dolegliwości.
Grupą, której również nie wolno spożywać grzybów, są osoby, które cierpią na choroby nerek, trzustki, wątroby czy woreczka żółciowego. Poza tym nie powinny sięgać po grzyby osoby, u których występują reakcje alergiczne po ich zjedzeniu. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, nie ma konkretnej odpowiedzi. Niektórzy uważają, że mogą one jeść duszone lub gotowane grzyby. W przypadku mam karmiących nie ma żadnych przeciwwskazań.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl