O nowym odkryciu poinformował serwis popularnonaukowy Science Alert, powołując się na badania opublikowane w czasopiśmie "Gut Microbes". Serwis zauważa, że choć nad korzystnym działaniem jogurtu naukowcy pochylają się od dawna, to jednak nie wszystkie badania są spójne i jasno wskazują, co musi się wydarzyć, by te korzyści były odczuwalne przez nasz organizm. Dlatego tak istotna jest najnowsza analiza, która rzuca na to zagadnienie nieco więcej światła.
Zacznijmy od ważnej uwagi: badacze nie znaleźli istotnych powiązań między jogurtem a częstością występowania raka jelita grubego. Podzielili jednak ten rodzaj raka na konkretne podtypy i to badanie przyniosło istotny rezultat, który, jak podkreśla Science Alert, pokrywa się z kilkoma innymi badaniami obserwacyjnymi.
Badaniem objęto 87 tysięcy kobiet i 45 tysięcy mężczyzn, których zdrowie oraz zadeklarowany przez nich styl życia obserwowane były przez ponad 30 lat. Osoby, u których zdiagnozowano raka jelita grubego i które spożywały dwie lub więcej porcji jogurtu tygodniowo, miały o 20 proc. mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów jelita grubego, w których wykryto obecność Bifidobakterii (Bifidobacterium), w porównaniu z osobami, które jadły jogurt rzadziej niż raz w miesiącu. Bifidobakterie to drobnoustroje, które powszechnie zasiedlają ludzkie jelita. Występują też w jogurtach.
Dietetyczka i specjalistka ds. żywienia Kelsey Costa w rozmowie z serwisem Medical News Today wyjaśniła, jak Bifidobakterie mogą wpływać na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Badanie nie sugeruje, że jogurt zmniejsza ich ilość w jelitach, wręcz przeciwnie. Podkreśla, że Bifidobakterie są ważnym szczepem obecnym w jogurcie, który ma właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.
Dalej tłumaczy, że badanie przeprowadzone przez naukowców z Harvardu sugeruje, że Bifidobakterie znalezione w tkance guza mogą wskazywać na upośledzone działanie bariery jelitowej. Dlatego jedzenie jogurtu, który zawiera te szczepy bakterii, może tę barierę wzmocnić, a przy tym wesprzeć rolę Bifidobakterii w hamowaniu wzrostu tego typu guzów.
Naukowcy podkreślają jednak, że badanie ma charakter obserwacyjny, choć dowody tego typu są coraz liczniejsze. Niemniej jednak potrzebne są dalsze analizy i eksperymenty, by w pełni wyjaśnić potencjalny wpływ długotrwałego spożywania jogurtu na występowanie nowotworów jelita grubego. Uczeni nie mają jednak wątpliwości, że istnieje silny związek między dietą, mikrobiomem jelitowym i ryzykiem zachorowania na ten rodzaj raka.