Przepis na cepeliny, czyli obłędne kluchy ziemniaczane. Hojnie nadziane tym farszem smakują obłędnie

Jeśli szukasz przepisu na wyborne danie rodem ze swojskiej kuchni, skuś się na hojnie nadziane kartacze. To ziemniaczane, obłędnie smaczne danie sprawdzi się doskonale w jesiennym menu. Wystarczy zadbać o dobre proporcje, soczyste nadzienie i estetyczne podanie. Gwarantujemy, że kluchy dosłownie będą rozpływać się w ustach.

Nic nie zastąpi swojskiej, domowej kuchni, dlatego jesienią warto skusić się na odkopanie tradycyjnych przepisów. Poza gulaszami, daniami jednogarnkowymi czy wybornymi zupami, szczególnie polecamy ten ziemniaczany rarytas. Mowa tu o cepelinach hojnie nadzianych mięsnym farszem, które dzięki naszej recepturze wyjdą obłędnie, niemal jak u babci. 

Cepeliny, czyli ziemniaczany rarytas hojnie wypełniony mięsnym farszem 

Polska kuchnia ziemniakiem stoi, a smakowitych przepisów z tym warzywem nie brakuje. Najczęściej stawiamy na placki, zapiekanki, puree czy kultowe babki serwowane na słono. Warto jednak skusić się też na rozmaite kluch - od śląskich po pyzy. Warto jednak skusić się także na specjał rodem z Podlasia, czyli cepeliny zwane także kartaczami. 

Ziemniaczana masa hojnie wypełniona soczystym, mięsnym farszem z naszego swojskiego przepisu da nam cepeliny o jakich można marzyć.  Obok tak przygotowanego dania nie da się przejść obojętnie - szczególnie jeśli zadbamy o złote proporcje, dodamy odpowiednie produkty i zadbamy o smakowity serwis ze skwarkami. Warto jednak dodać, ze całość jest łatwa w przygotowaniu i nie powinna sprawić większego problemu. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na cepeliny z obłędnym farszem mięsnym

Składniki: 

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • pół kilo mielonej łopatki wieprzowej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • natka pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania połowy ziemniaków. Drugą część warzyw obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Powstałą masę zawiń w czystą ścierkę i odciśnij z wody. Płyn z ziemniaków zachowaj, skrobia opadnie wówczas na dno. 
  2. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Pozostaw do przestygnięcia. 
  3. W tym czasie zrób farsz mięsny - mielone połącz z zeszkloną na oleju cebulką oraz majerankiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób. 
  4. Teraz pora na połączenie ziemniaków tartych z tymi ugotowanymi. Do miski dodaj też skrobię, obie mąki oraz szczyptę soli. Masę wyrabiaj energicznymi ruchami. 
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę, uformuj wałek i porcjuj go na równe części. 
  6. Porcję ciasta uformuj na okrągły placek i na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz. W dłoniach formuj estetyczne kartacze. 
  7. Gotowe cepeliny gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Ziemniaczany rarytas serwuj ze skwarkami i świeżą zieleniną, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.