Nic nie zastąpi swojskiej, domowej kuchni, dlatego jesienią warto skusić się na odkopanie tradycyjnych przepisów. Poza gulaszami, daniami jednogarnkowymi czy wybornymi zupami, szczególnie polecamy ten ziemniaczany rarytas. Mowa tu o cepelinach hojnie nadzianych mięsnym farszem, które dzięki naszej recepturze wyjdą obłędnie, niemal jak u babci.
Cepeliny, czyli ziemniaczany rarytas hojnie wypełniony mięsnym farszem
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, a smakowitych przepisów z tym warzywem nie brakuje. Najczęściej stawiamy na placki, zapiekanki, puree czy kultowe babki serwowane na słono. Warto jednak skusić się też na rozmaite kluch - od śląskich po pyzy. Warto jednak skusić się także na specjał rodem z Podlasia, czyli cepeliny zwane także kartaczami.
Ziemniaczana masa hojnie wypełniona soczystym, mięsnym farszem z naszego swojskiego przepisu da nam cepeliny o jakich można marzyć. Obok tak przygotowanego dania nie da się przejść obojętnie - szczególnie jeśli zadbamy o złote proporcje, dodamy odpowiednie produkty i zadbamy o smakowity serwis ze skwarkami. Warto jednak dodać, ze całość jest łatwa w przygotowaniu i nie powinna sprawić większego problemu.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Przepis na cepeliny z obłędnym farszem mięsnym
Składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków,
- pół kilo mielonej łopatki wieprzowej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka suszonego majeranku,
- natka pietruszki,
- 2 średnie cebule,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania połowy ziemniaków. Drugą część warzyw obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Powstałą masę zawiń w czystą ścierkę i odciśnij z wody. Płyn z ziemniaków zachowaj, skrobia opadnie wówczas na dno.
- Ugotowane ziemniaki dokładnie ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Pozostaw do przestygnięcia.
- W tym czasie zrób farsz mięsny - mielone połącz z zeszkloną na oleju cebulką oraz majerankiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób.
- Teraz pora na połączenie ziemniaków tartych z tymi ugotowanymi. Do miski dodaj też skrobię, obie mąki oraz szczyptę soli. Masę wyrabiaj energicznymi ruchami.
- Tak przygotowane ciasto przełóż na stolnicę, uformuj wałek i porcjuj go na równe części.
- Porcję ciasta uformuj na okrągły placek i na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz. W dłoniach formuj estetyczne kartacze.
- Gotowe cepeliny gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Ziemniaczany rarytas serwuj ze skwarkami i świeżą zieleniną, smacznego!