Tym specjałem na Podlasiu zajadają się od lat. Podlaską babkę ziemniaczaną zrobisz w mgnieniu oka

Podlasie to zagłębie ziemniaków. Dania z tych warzyw są lokalną i niezwykle pyszną tradycją. Nie trzeba jednak pokonywać setek kilometrów, by spróbować tych specjałów. Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną zrobisz samodzielnie w swoim domu.

Marzy ci się podróż na Podlasie i spróbowanie lokalnych specjałów z ziemniaków? Warto zacząć od zrobienia ich samemu w domu. Jeśli będziesz trzymać się tradycyjnego przepisu z pewnością wyjdzie równie smaczna, co w samym Białymstoku czy Supraślu. Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną jest wbrew pozorom bardzo prosty i z łatwością przygotujesz go jeszcze dziś.

Składniki:

  • 12 dużych ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 150 g słoniny,
  • 2 średnie jaja,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka śmietany 12 proc.,
  • sól, pieprz i majeranek,
  • opcjonalnie mąka,
  • tłuszcz i bułka tarta do pieczenia.
Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną. Spróbuj lokalnych specjałów

Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy starte ziemniaki na sitku. Wodę zlewamy i zostawiamy jedynie osadzoną na dnie skrobię.

Boczek oraz słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. To samo robimy z drobno posiekaną cebulą. Następnie wraz z gorącym tłuszczem dodajemy mięso i cebulkę do masy ziemniaczanej. Gdy wszystko lekko przestygnie, wbijamy do miski jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki metodą "na oko" by masa była gęsta i lepka.

Do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w 180 st. grzanie góra dół przez 60-90 minut. Babkę należy mocno podpiec, by wyszła z formy i miała chrupiącą skórkę. Ten podlaski przysmak zasmakuje każdemu!

Więcej o:
Copyright © Agora SA