Marzy ci się podróż na Podlasie i spróbowanie lokalnych specjałów z ziemniaków? Warto zacząć od zrobienia ich samemu w domu. Jeśli będziesz trzymać się tradycyjnego przepisu z pewnością wyjdzie równie smaczna, co w samym Białymstoku czy Supraślu. Przepis na podlaską babkę ziemniaczaną jest wbrew pozorom bardzo prosty i z łatwością przygotujesz go jeszcze dziś.
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy starte ziemniaki na sitku. Wodę zlewamy i zostawiamy jedynie osadzoną na dnie skrobię.
Boczek oraz słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. To samo robimy z drobno posiekaną cebulą. Następnie wraz z gorącym tłuszczem dodajemy mięso i cebulkę do masy ziemniaczanej. Gdy wszystko lekko przestygnie, wbijamy do miski jajka, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki metodą "na oko" by masa była gęsta i lepka.
Do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w 180 st. grzanie góra dół przez 60-90 minut. Babkę należy mocno podpiec, by wyszła z formy i miała chrupiącą skórkę. Ten podlaski przysmak zasmakuje każdemu!