Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajka, które źle się obierają i pozostawiają białko pod paznokciami, potrafią doprowadzić do białej gorączki, szczególnie gdy mamy ich do obrania większą liczbę, a czas nie jest sprzymierzeńcem. Za pasem Wielkanoc, czyli święto słynące właśnie z jajek pod wieloma postaciami. Jeśli nie chcesz psuć sobie nerwów w trakcie wielkanocnych przygotowań, sprawdź wcześniej nasz trik na łatwe i szybkie obieranie jajek. Masz pod ręką cytrynę? No to do dzieła.
To sposób, który sprawdzi się zarówno w przypadku gotowania jajek na twardo, ale także na miękko. Przyda się także podczas gotowania jajek w koszulce (kwaśny sok sprawi, że białko lekko się zetnie i nie rozpłynie się po całym rondelku). Skąd bierze się skuteczność tej metody? Kwas zawarty w soku z cytryny oddziałuje na skorupkę złożoną z węglanu wapnia, sprawia, że staje się twardsza i bardziej zwarta. Dzięki temu podczas obierania skorupki można pozbyć się już jednym lub dwoma ruchami bez uciążliwego dłubania i odrywania kawałków białka razem ze skorupką.
Innym, równie skutecznym sposobem na ułatwienie sobie pracy przy obieraniu jajek, jest dolanie do gotującej się wody odrobiny octu. Jednak wówczas naszą kuchnię może wypełnić zapach, który nie dla każdego będzie przyjemny. Jeśli Jedak widzimy lepsze zastosowanie dla cytryny (na przykład babkę cytrynową), śmiało możemy dodać do jajek łyżkę dowolnego octu - ocet jabłkowy pozostawia najmniej intensywny zapach.