Dodaj kilka plastrów do jajek, zalej wodą i ugotuj, jak lubisz. Skorupkę zdejmiesz jednym ruchem

Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, w którym będziemy używać jajek na potęgę. Nie tylko do ciast, ale także do barszczu, żurku, sałatek i pod majonez. Żeby ułatwić sobie pracę, warto zastosować trik, który sprawi, że jajka będą obierać się jak marzenie. Wystarczy już kilka plastrów, a skorupka zmięknie, a jeśli jajko pęknie podczas gotowania - nie rozleje się, tylko zachowa swój kształt.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajka, które źle się obierają i pozostawiają białko pod paznokciami, potrafią doprowadzić do białej gorączki, szczególnie gdy mamy ich do obrania większą liczbę, a czas nie jest sprzymierzeńcem. Za pasem Wielkanoc, czyli święto słynące właśnie z jajek pod wieloma postaciami. Jeśli nie chcesz psuć sobie nerwów w trakcie wielkanocnych przygotowań, sprawdź wcześniej nasz trik na łatwe i szybkie obieranie jajek. Masz pod ręką cytrynę? No to do dzieła.

Wrzuć kilka plastrów cytryny do jajek i zapomnij o kruszących się skorupkach

To sposób, który sprawdzi się zarówno w przypadku gotowania jajek na twardo, ale także na miękko. Przyda się także podczas gotowania jajek w koszulce (kwaśny sok sprawi, że białko lekko się zetnie i nie rozpłynie się po całym rondelku). Skąd bierze się skuteczność tej metody? Kwas zawarty w soku z cytryny oddziałuje na skorupkę złożoną z węglanu wapnia, sprawia, że staje się twardsza i bardziej zwarta. Dzięki temu podczas obierania skorupki można pozbyć się już jednym lub dwoma ruchami bez uciążliwego dłubania i odrywania kawałków białka razem ze skorupką. 

Nie tylko cytryna

Innym, równie skutecznym sposobem na ułatwienie sobie pracy przy obieraniu jajek, jest dolanie do gotującej się wody odrobiny octu. Jednak wówczas naszą kuchnię może wypełnić zapach, który nie dla każdego będzie przyjemny. Jeśli Jedak widzimy lepsze zastosowanie dla cytryny (na przykład babkę cytrynową), śmiało możemy dodać do jajek łyżkę dowolnego octu - ocet jabłkowy pozostawia najmniej intensywny zapach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.