• Link został skopiowany

Torcik weekendowy cioci Asi. Doświadczona cukierniczka zdradziła nam przepis na najlepsze ciacho z makiem i orzechami

Torcik weekendowy z przepisu cioci Asi to kwintesencja tradycyjnego cukiernictwa. Delikatne ciasto i aksamitny krem to całość niemal idealna, a każdy, kto go spróbuje, prosi ciocię, by robiła go częściej. Jaka jest tajemnica doświadczonej cukierniczki? Do kremu dodaje łyżkę sekretnego składnika pachnącego migdałami. Oto przepis na ciasto, które smakuje jak za dawnych lat.
Torcik weekendowy cioci Asi
Fot. Joanna Kłosowska, archiwum prywatne

Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciocia Asia to cukierniczka z niemal czterdziestoletnim doświadczeniem i o jej wypiekach słyszał cały Radom i okolice. Jak sama twierdzi, wszystko, co robi, robi tak, by dać innym jak najwięcej przyjemności, a pieczenie ciast i tortów to dla niej nie tylko praca, ale niemal powołanie. Ostatnio dała mi przepis na swój kultowy, weekendowy torcik makowy. W naszej rodzinie mówimy na niego "weekendowy", ponieważ ciocia zawsze robiła go w piątek, by w sobotę podać go do popołudniowej kawy. Przepis nie jest skomplikowany, jednak warto się nad nim nieco pochylić. Jeśli masz czas i ochotę na coś słodkiego, torcik cioci Asi to świetny pomysł. 

Torcik cioci Asi
Torcik cioci Asi Fot. Joanna Kłosowska, archiwum prywatne
Torcik cioci Asi
Torcik cioci Asi Fot. Joanna Kłosowska, archiwum prywatne

Weekendowy torcik makowy - przepis doświadczonej cukierniczki

Składniki na ciasto:

  • ok. 1,5 szklanki suchego maku
  • 300 g cukru
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 500 g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka słodkiego kakao
  • 1 łyżka likieru migdałowego

Dodatkowo:

  • poncz do nasączenia ciasta (opcjonalnie)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich plus kilka całych do dekoracji
  • kilka kawałków pomarańczy lub mandarynki do dekoracji
Stary przepis na torcik
Stary przepis na torcik Fot. Joanna Kłosowska, archiwum prywatne

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od wykonania ciasta. Na samym początku namocz mak, możesz zrobić to w wodzie lub mleku. Następnie pozostaw na 2-3 godziny, aż spęcznieje. 
  2. Namoczony mak dokładnie odcedź na sicie i zmiel go w maszynce o drobnych oczkach przynajmniej dwa razy.
  3. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do miski, dodaj cukier i za pomocą miksera na najwyższych obrotach utrzyj całość na jasny kogel-mogel. Dodaj do maku. Dodaj też bułkę tartą, kaszę mannę i proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj ją do masy makowej i delikatnie wymieszaj całość, uważając przy tym, by nie uszkodzić delikatnej struktury białek. 
  5. Przygotuj tortownicę. Natłuść ją masłem i obsyp bułką tartą. Następnie przełóż ciasto i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je nożem na 3 blaty.
  6. Przygotuj krem. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na puch. Następnie cały czas miksując, dodawaj po 1 jajku i odrobinie cukru. Mieszaj, aż masło w całości wchłonie każde z jaj. Następnie dodaj kawę, kakao i likier.
  7. Złóż tort. Przygotuj podstawkę i połóż na niej pierwszy z trzech blatów ciasta makowego. Następnie wyłóż 1/3 kremu i posyp startymi orzechami. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Wierzch i boki tortu także pokryj kremem. Wierch tortu udekoruj orzechami i cząstkami pomarańczy lub mandarynek.

Tak przygotowany torcik włóż na całą noc do lodówki.

Więcej o: