Postna zupa czosnkowa - przepis. Zadbaj o aromatyczny wywar, a nikt się jej nie oprze

Postne, nie równa się nudne i niesmaczne. Postna zupa czosnkowa jest nie tylko prosta i tania w przygotowaniu, ale także naprawdę smaczna i sycąca. Jaki jest jej sekret? Oczywiście wywar - skoro nie ma w nim mięsa, trzeba odpowiednio obejść się z warzywami. Przyda się patelnia i kilka przypraw.

Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa czosnkowa świetnie smakuje z mięsną wkładką lub ugotowana na gotowym rosole z niedzieli. Dziś jednak mamy dla was postną wersję aromatycznej zupy, która wcale nie ustępuje smakiem mięsnej opcji. Co zrobić, by warzywny bulion nabrał charakteru? Warzywa porządnie podsmaż - muszą zrobić się wręcz brązowe. No i oczywiście przyprawy - bez listków laurowych i majeranku się nie obejdzie.

Postna zupa czosnkowa - przepis na aromatyczny obiad

Składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • główka selera
  • cały por
  • 1 cebula
  • masło
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • do podania: grzanki lub starty żółty ser

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je, najpierw chwilkę na suchej patelni, a kiedy zaczną brązowieć, dołóż łyżkę masła.
  2. Warzywa podsmażaj, aż zaczną robić się miękkie. Następnie zalej całość wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, usuń je z wywaru i dodaj pokrojone ziemniaki.
  3. Drobno posiekany czosnek chwilę podsmaż na patelni, a kiedy uwolni swój aromat, przełóż go do zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. 
  4. Gotową zupę zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami lub startym żółtym serem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.