-
Haps
-
Jak przygotować
- Postna zupa czosnkowa - przepis. Zadbaj o aromatyczny wywar, a nikt się jej nie oprze
Postna zupa czosnkowa - przepis. Zadbaj o aromatyczny wywar, a nikt się jej nie oprze
Postne, nie równa się nudne i niesmaczne. Postna zupa czosnkowa jest nie tylko prosta i tania w przygotowaniu, ale także naprawdę smaczna i sycąca. Jaki jest jej sekret? Oczywiście wywar - skoro nie ma w nim mięsa, trzeba odpowiednio obejść się z warzywami. Przyda się patelnia i kilka przypraw.
Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa czosnkowa świetnie smakuje z mięsną wkładką lub ugotowana na gotowym rosole z niedzieli. Dziś jednak mamy dla was postną wersję aromatycznej zupy, która wcale nie ustępuje smakiem mięsnej opcji. Co zrobić, by warzywny bulion nabrał charakteru? Warzywa porządnie podsmaż - muszą zrobić się wręcz brązowe. No i oczywiście przyprawy - bez listków laurowych i majeranku się nie obejdzie.
Postna zupa czosnkowa - przepis na aromatyczny obiad
Składniki:
- 3 główki czosnku
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 pietruszki
- główka selera
- cały por
- 1 cebula
- masło
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- do podania: grzanki lub starty żółty ser
Sposób wykonania:
- Przygotuj dużą patelnię lub szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je, najpierw chwilkę na suchej patelni, a kiedy zaczną brązowieć, dołóż łyżkę masła.
- Warzywa podsmażaj, aż zaczną robić się miękkie. Następnie zalej całość wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, usuń je z wywaru i dodaj pokrojone ziemniaki.
- Drobno posiekany czosnek chwilę podsmaż na patelni, a kiedy uwolni swój aromat, przełóż go do zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
- Gotową zupę zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami lub startym żółtym serem.