Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych i swojskich przekąsek śledzie zasługują na wyjątkowe miejsce. Rybę można przygotować na niezliczoną ilość wersji, jednak tak klasyczna z marynatą uchodzi za najlepszą. Często wykorzystujemy do tego olej, śmietanę i warzywa, jednak patent z wodą po ogórkach to prawdziwa rewolucja! Bez obaw, przepis wyjaśniamy krok po kroku poniżej.
Śledzie to nasze dobro narodowe i kulinarny skarb, który na stolach króluje niemal na każdą okazję. Nie ważne czy są święta, urodziny, imieniny czy poczęstunek - ryba przygotowana w tradycyjny sposób to prawdziwy must have na stole. To nie tylko wyśmienita przystawka czy zakąska, ale i źródło wielu cennych minerałów takich jak białko, a także witaminy D3, A, E, PP oraz minerały - żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor.
Warto wspomnieć także o walorach smakowych śledzi - ryby wyśmienicie smakują zarówno w klasycznej wersji np. w śmietanie, oleju czy z dodatkiem cebuli, jak i przypraw, ale i w nieco bardziej oryginalnych odsłonach np. z jabłkiem, orzechami, kolorowymi warzywami czy wszelakimi serami i świeżymi ziołami.
Jak się jednak okazuje, marynatę można przygotować także z produktu, który często ląduje w zlewia - mowa tu o wodzie po ogórkach. Wówczas ryba nabierze nietypowego smaku, aromatu, ale i sprawi, że mięso będzie znacznie delikatniejsze.
Składniki:
Sposób przygotowania: