Zapomnij o mleku. Namocz śledzie w tej zalewie, a znikną z talerza w okamgnieniu

Śledzie to klasyka polskiej kuchni i kulinarna tradycja, którą kultywujemy od pokoleń. Ryby goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach, jednak klasyka z zalewą jest bezkonkurencyjna. Jak się okazuje można wykorzystać do tego nietypowy produkt - mowa tu o wodze po ogórkach, która nie tylko nada śledziom smaku i aromatu, ale także idealnej tekstury.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych i swojskich przekąsek śledzie zasługują na wyjątkowe miejsce. Rybę można przygotować na niezliczoną ilość wersji, jednak tak klasyczna z marynatą uchodzi za najlepszą. Często wykorzystujemy do tego olej, śmietanę i warzywa, jednak patent z wodą po ogórkach to prawdziwa rewolucja! Bez obaw, przepis wyjaśniamy krok po kroku poniżej. 

Śledzie w nietypowej zalewie z... wody po ogórkach

Śledzie to nasze dobro narodowe i kulinarny skarb, który na stolach króluje niemal na każdą okazję. Nie ważne czy są święta, urodziny, imieniny czy poczęstunek - ryba przygotowana w tradycyjny sposób to prawdziwy must have na stole. To nie tylko wyśmienita przystawka czy zakąska, ale i źródło wielu cennych minerałów takich jak białko, a także witaminy D3, A, E, PP oraz minerały - żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor.

Warto wspomnieć także o walorach smakowych śledzi - ryby wyśmienicie smakują zarówno w klasycznej wersji np. w śmietanie, oleju czy z dodatkiem cebuli, jak i przypraw, ale i w nieco bardziej oryginalnych odsłonach np. z jabłkiem, orzechami, kolorowymi warzywami czy wszelakimi serami i świeżymi ziołami.

Jak się jednak okazuje, marynatę można przygotować także z produktu, który często ląduje w zlewia - mowa tu o wodzie po ogórkach. Wówczas ryba nabierze nietypowego smaku, aromatu, ale i sprawi, że mięso będzie znacznie delikatniejsze. 

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Przepis na śledzie w marynacie z wody po ogórkach 

Składniki: 

  • 4 filety matias,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • cebula,
  • łyżeczka musztardy,
  • pieprz grubo mielony,
  • koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Śledzie moczymy przez cały dzień - warto zostawić rybę w wodzie także przez całą noc, dzięki czemu rano będziemy mogli podejmować dalsze działania. 
  2. Następnie kroimy śledzie w mniejsze kawałki. Cebulę cienko siekamy w piórka. 
  3. Sok z ogórków łączymy z olejem, musztardą oraz pieprzem.
  4. Rybę z warzywem układamy w półmisku, zalewamy zalewą, i odkładamy pokrojonym koperkiem. Odkładamy do lodówki na około dwie godziny. 
  5. Po tym czasie ryba jest gotowa do podania. Marto przełożyć ją na estetyczny talerz i ponownie udekorować świeżym koperkiem i polać zalewą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.