Ile można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od wielu czynników. Radzimy, jak długo można je jeść

Śledzie to jeden z produktów, które pojawiają się na poslkich stołach podczas Bożego Narodzenia. Jak długo można je przechowywać w lodówce po świętach? Czas, w którym są zdatne do spożycia zależy przede wszystkim od tego, jak je przyrządzimy.

Przechowywanie żywności po świętach może stać się nie lada problemem. Jak długo można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od tego, co do nich dodamy. Śledzie w śmietanie na pewno szybciej stracą dobry smak i nie będą nadawały się do spożycia. Z kolei śledzie w oleju mogą postać o wiele dłużej z zachowaniem dobrego smaku.

Zobacz wideo

Do śledzi w oleju najlepiej jest dodawać nie surową. lecz sparzoną cebulę

Aby śledzie w oleju były dobre przez dłuższy czas, przed ich przygotowaniem najlepiej jest sparzyć cebulę. Dzięki temu danie nie zepsuje się tak szybko - cebula może dość szybko stracić swoją świeżość, dlatego umieszczenie surowej cebuli ze śledziami może spowodować wcześniejsze pogorszenie smaku potrawy. Śledzie w oleju przechowywane w szczelnie zamkniętych słoikach będą dobre przez dwa tygodnie od ich przyrządzenia. Śledzie z dodatkiem śmietany zepsują się o wiele szybciej, dlatego ich termin przydatności to tylko kilka dni.

Perliczka z grzybami Najlepszy obiad na Nowy Rok? Postaw na klasykę, czyli perliczkę

Śledzie zachowają świeżość na dłużej w szczelnie zamkniętych pojemnikach

Jeśli chcecie, aby wasze śledzie zachowały świeżość na dłużej, należy przechowywać je w dokładnie zamkniętych słoikach. Co nie mniej ważne - ryby nigdy nie powinny być przechowywane w plastikowych opakowaniach, w ten sposób mogą nie zachowają dobrego aromatu i smaku. Jeżeli kupiliście śledzie w oleju na wagę i nie wiadomo od kiedy leżały w sklepie, najlepiej spożyć je do siedmiu dni od daty zakupu. Jeżeli poczujecie, że smak nie jest taki, jaki powinien być, najlepiej takich ryb po prostu nie jeść.

Placki ziemniaczane to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Złociste i chrupiące, doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko Przepis na placki ziemniaczane jak u babci. Będą chrupiące i lekkie

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: