Przechowywanie żywności po świętach może stać się nie lada problemem. Jak długo można trzymać śledzie w lodówce? To zależy od tego, co do nich dodamy. Śledzie w śmietanie na pewno szybciej stracą dobry smak i nie będą nadawały się do spożycia. Z kolei śledzie w oleju mogą postać o wiele dłużej z zachowaniem dobrego smaku.
Aby śledzie w oleju były dobre przez dłuższy czas, przed ich przygotowaniem najlepiej jest sparzyć cebulę. Dzięki temu danie nie zepsuje się tak szybko - cebula może dość szybko stracić swoją świeżość, dlatego umieszczenie surowej cebuli ze śledziami może spowodować wcześniejsze pogorszenie smaku potrawy. Śledzie w oleju przechowywane w szczelnie zamkniętych słoikach będą dobre przez dwa tygodnie od ich przyrządzenia. Śledzie z dodatkiem śmietany zepsują się o wiele szybciej, dlatego ich termin przydatności to tylko kilka dni.
Jeśli chcecie, aby wasze śledzie zachowały świeżość na dłużej, należy przechowywać je w dokładnie zamkniętych słoikach. Co nie mniej ważne - ryby nigdy nie powinny być przechowywane w plastikowych opakowaniach, w ten sposób mogą nie zachowają dobrego aromatu i smaku. Jeżeli kupiliście śledzie w oleju na wagę i nie wiadomo od kiedy leżały w sklepie, najlepiej spożyć je do siedmiu dni od daty zakupu. Jeżeli poczujecie, że smak nie jest taki, jaki powinien być, najlepiej takich ryb po prostu nie jeść.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl