Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to danie, które można jeść na wiele sposobów i możemy do końca świata sprzeczać się, czy lepsze są z cukrem, czy z solą. Jedno jest pewne - placki ziemniaczane dobrze smakują tylko wtedy, kiedy są delikatne i chrupiące. Niestety, mają one tendencję do nasiąkania tłuszczem. Wówczas tracą swój smak i zyskują na kaloryczności. Jak radziły sobie z tym nasze babcie? Do startych ziemniaków dokładały łyżkę octu.
Najlepszy obiad na Nowy Rok? Postaw na klasykę, czyli perliczkę
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- pół białej cebuli
- 1 łyżka octu
- 1 jajko (opcjonalnie)
- sól do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz także posłużyć się blenderem ręcznym i zmiksować je na gładką papkę. Następnie starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż je do miski, a wodę pozostaw na kilka minut, by wytrąciła się skrobia.
- Wodę z odciśniętych ziemniaków ostrożnie zlej, a skrobię dodaj do warzyw. Dodaj także startą cebulę, jajko, sól i ocet. Dokładnie całość wymieszaj.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej kilka łyżek oleju. To bardzo ważne, by olej był bardzo gorący.
- Głęboką łyżką lub małą chochelką nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i lekko je rozpłaszcz, by każdy placuszek miał jednolitą grubość. Smaż je na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote.
- Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w swój ulubiony sposób.
Przepis na naleśniki ze starej książki. Zawiń w nie farsz i podaj w sylwestra