Przepis na placki ziemniaczane, które smakują jak u babci. Będą chrupiące i lekkie, dzięki nietypowemu dodatkowi

Placki ziemniaczane to nie tylko smaczny pomysł na obiad, czy podwieczorek, ale także na pocieszenie po ciężkim dniu. Najlepsze placki ziemniaczane robiły nasze babcie, a my dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu odtworzycie przysmak z dzieciństwa, a sekretem jest pewien dodatek.

Więcej trików kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane to danie, które można jeść na wiele sposobów i możemy do końca świata sprzeczać się, czy lepsze są z cukrem, czy z solą. Jedno jest pewne - placki ziemniaczane dobrze smakują tylko wtedy, kiedy są delikatne i chrupiące. Niestety, mają one tendencję do nasiąkania tłuszczem. Wówczas tracą swój smak i zyskują na kaloryczności. Jak radziły sobie z tym nasze babcie? Do startych ziemniaków dokładały łyżkę octu. 

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • pół białej cebuli
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz także posłużyć się blenderem ręcznym i zmiksować je na gładką papkę. Następnie starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż je do miski, a wodę pozostaw na kilka minut, by wytrąciła się skrobia.
  2. Wodę z odciśniętych ziemniaków ostrożnie zlej, a skrobię dodaj do warzyw. Dodaj także startą cebulę, jajko, sól i ocet. Dokładnie całość wymieszaj. 
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej kilka łyżek oleju. To bardzo ważne, by olej był bardzo gorący.
  4. Głęboką łyżką lub małą chochelką nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i lekko je rozpłaszcz, by każdy placuszek miał jednolitą grubość. Smaż je na średniej mocy palnika, aż z obu stron będą złote.
  5. Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj w swój ulubiony sposób. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA