• Link został skopiowany

Śledzie z orzechami włoskimi. Pyszna alternatywa dla tradycji - przepis idealny na świąteczny stół

Zapomnij o nudnej i mdłej rybie na świątecznym stole. Przepis na śledzie z orzechami włoskimi to kwintesencja smaków i aromatów. Ciekawa alternatywa na bożonarodzeniowy rarytas - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i perfekcyjnie łączy gorycz orzechów z maślanym smakiem ryby i delikatną ostrością cebuli.
Śledzie z orzechami włoskimi
MarynaVoronova / Getty Images/iStockphoto

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie to już kultowy produkt, który znajduje się na świątecznym stole. Ryba króluje podana po grecku, pod pierzynką lub tradycyjnie w śmietanie. Warto jednak odrobinę poeksperymentować i połączyć główny składnik z nietypowymi dodatkami. Mowa tu o wyrazistych orzechach włoskich!

Śledzie z orzechami włoskimi - świąteczny rarytas w oryginalnym wydaniu

Na bożonarodzeniowym stole królują potrawy jarskie, ale także ryby. Poza karpiem, smażonym pstrągiem, czy łososiem w świątecznym menu nie może zabraknąć śledzi. Na ogół dodajemy je do sałatek, podajemy w formie tatara lub marynujemy w śmietanie czy cebuli. Warto jednak w te święta nieco zaszaleć i odważyć się na przygotowanie czegoś nieco bardziej oryginalnego i jednocześnie wyrafinowanego. 

Śledzie z orzechami włoskimi to bożonarodzeniowy strzał w dziesiątkę. Delikatna i kremowa ryba w połączeniu z lekką goryczą i chrupiącą strukturą orzechów gwarantuje ucztę dla wszystkich zmysłów. 

Zobacz wideo Śledzie po japońsku
 

Przepis na śledzie z orzechami włoskimi 

Składniki: 

  • 200 g płatów śledziowych solonych matias,
  • 70 g cebuli szalotki,
  • 100 ml oleju lnianego lub oleju z orzechów włoskich,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • łyżka musztardy,
  • pieprz świeżo zmielony.

Sposób przygotowania: 

  1. Śledzie wyciągamy z zalewy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  2. Rybę kroimy na mniejsze kawałki - zalecamy około dwu centymetrowe. 
  3. Szalotkę obieramy i bardzo staranie siekamy, by uzyskać bardzo drobną kosteczkę. 
  4. 2/3 orzechów również drobno siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni. Pozostałe przekładamy do moździerza i dokładnie ucieramy, aż do uzyskania pasty. 
  5. Do miski przekładamy matiasy, szalotkę, musztardę i orzechy. Mieszamy, a następnie wlewamy wybrany przez nas olej i świeżo mielony pieprz. 
  6. Tak przygotowane ryby przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
  7. Śledzie estetycznie układamy na ładnym półmisku lub talerzu. Dla ozdoby skrapiamy olejem i dekorujemy orzechami. 

Autorką przepisu jest Kasia Nowicka z kanału @plateby.kate na Instagramie.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: