Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie to już kultowy produkt, który znajduje się na świątecznym stole. Ryba króluje podana po grecku, pod pierzynką lub tradycyjnie w śmietanie. Warto jednak odrobinę poeksperymentować i połączyć główny składnik z nietypowymi dodatkami. Mowa tu o wyrazistych orzechach włoskich!
Śledzie z orzechami włoskimi - świąteczny rarytas w oryginalnym wydaniu
Na bożonarodzeniowym stole królują potrawy jarskie, ale także ryby. Poza karpiem, smażonym pstrągiem, czy łososiem w świątecznym menu nie może zabraknąć śledzi. Na ogół dodajemy je do sałatek, podajemy w formie tatara lub marynujemy w śmietanie czy cebuli. Warto jednak w te święta nieco zaszaleć i odważyć się na przygotowanie czegoś nieco bardziej oryginalnego i jednocześnie wyrafinowanego.
Śledzie z orzechami włoskimi to bożonarodzeniowy strzał w dziesiątkę. Delikatna i kremowa ryba w połączeniu z lekką goryczą i chrupiącą strukturą orzechów gwarantuje ucztę dla wszystkich zmysłów.
Zobacz wideo Śledzie po japońsku
Przepis na śledzie z orzechami włoskimi
Składniki:
- 200 g płatów śledziowych solonych matias,
- 70 g cebuli szalotki,
- 100 ml oleju lnianego lub oleju z orzechów włoskich,
- 70 g orzechów włoskich,
- łyżka musztardy,
- pieprz świeżo zmielony.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wyciągamy z zalewy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Rybę kroimy na mniejsze kawałki - zalecamy około dwu centymetrowe.
- Szalotkę obieramy i bardzo staranie siekamy, by uzyskać bardzo drobną kosteczkę.
- 2/3 orzechów również drobno siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni. Pozostałe przekładamy do moździerza i dokładnie ucieramy, aż do uzyskania pasty.
- Do miski przekładamy matiasy, szalotkę, musztardę i orzechy. Mieszamy, a następnie wlewamy wybrany przez nas olej i świeżo mielony pieprz.
- Tak przygotowane ryby przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Śledzie estetycznie układamy na ładnym półmisku lub talerzu. Dla ozdoby skrapiamy olejem i dekorujemy orzechami.
Autorką przepisu jest Kasia Nowicka z kanału @plateby.kate na Instagramie.