Śledzie z orzechami włoskimi. Pyszna alternatywa dla tradycji - przepis idealny na świąteczny stół

Zapomnij o nudnej i mdłej rybie na świątecznym stole. Przepis na śledzie z orzechami włoskimi to kwintesencja smaków i aromatów. Ciekawa alternatywa na bożonarodzeniowy rarytas - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i perfekcyjnie łączy gorycz orzechów z maślanym smakiem ryby i delikatną ostrością cebuli.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie to już kultowy produkt, który znajduje się na świątecznym stole. Ryba króluje podana po grecku, pod pierzynką lub tradycyjnie w śmietanie. Warto jednak odrobinę poeksperymentować i połączyć główny składnik z nietypowymi dodatkami. Mowa tu o wyrazistych orzechach włoskich!

Śledzie z orzechami włoskimi - świąteczny rarytas w oryginalnym wydaniu

Na bożonarodzeniowym stole królują potrawy jarskie, ale także ryby. Poza karpiem, smażonym pstrągiem, czy łososiem w świątecznym menu nie może zabraknąć śledzi. Na ogół dodajemy je do sałatek, podajemy w formie tatara lub marynujemy w śmietanie czy cebuli. Warto jednak w te święta nieco zaszaleć i odważyć się na przygotowanie czegoś nieco bardziej oryginalnego i jednocześnie wyrafinowanego. 

Śledzie z orzechami włoskimi to bożonarodzeniowy strzał w dziesiątkę. Delikatna i kremowa ryba w połączeniu z lekką goryczą i chrupiącą strukturą orzechów gwarantuje ucztę dla wszystkich zmysłów. 

Zobacz wideo Śledzie po japońsku
 

Przepis na śledzie z orzechami włoskimi 

Składniki: 

  • 200 g płatów śledziowych solonych matias,
  • 70 g cebuli szalotki,
  • 100 ml oleju lnianego lub oleju z orzechów włoskich,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • łyżka musztardy,
  • pieprz świeżo zmielony.

Sposób przygotowania: 

  1. Śledzie wyciągamy z zalewy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  2. Rybę kroimy na mniejsze kawałki - zalecamy około dwu centymetrowe. 
  3. Szalotkę obieramy i bardzo staranie siekamy, by uzyskać bardzo drobną kosteczkę. 
  4. 2/3 orzechów również drobno siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni. Pozostałe przekładamy do moździerza i dokładnie ucieramy, aż do uzyskania pasty. 
  5. Do miski przekładamy matiasy, szalotkę, musztardę i orzechy. Mieszamy, a następnie wlewamy wybrany przez nas olej i świeżo mielony pieprz. 
  6. Tak przygotowane ryby przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
  7. Śledzie estetycznie układamy na ładnym półmisku lub talerzu. Dla ozdoby skrapiamy olejem i dekorujemy orzechami. 

Autorką przepisu jest Kasia Nowicka z kanału @plateby.kate na Instagramie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.