Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie to już kultowy produkt, który znajduje się na świątecznym stole. Ryba króluje podana po grecku, pod pierzynką lub tradycyjnie w śmietanie. Warto jednak odrobinę poeksperymentować i połączyć główny składnik z nietypowymi dodatkami. Mowa tu o wyrazistych orzechach włoskich!
Na bożonarodzeniowym stole królują potrawy jarskie, ale także ryby. Poza karpiem, smażonym pstrągiem, czy łososiem w świątecznym menu nie może zabraknąć śledzi. Na ogół dodajemy je do sałatek, podajemy w formie tatara lub marynujemy w śmietanie czy cebuli. Warto jednak w te święta nieco zaszaleć i odważyć się na przygotowanie czegoś nieco bardziej oryginalnego i jednocześnie wyrafinowanego.
Śledzie z orzechami włoskimi to bożonarodzeniowy strzał w dziesiątkę. Delikatna i kremowa ryba w połączeniu z lekką goryczą i chrupiącą strukturą orzechów gwarantuje ucztę dla wszystkich zmysłów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Autorką przepisu jest Kasia Nowicka z kanału @plateby.kate na Instagramie.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!