Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wigilijne przygotowania ruszyły pełną parą. W wielu domach Polacy rozmyślają już nad tegorocznym menu i wyszukują oryginalne przepisy. Obok pierogów, barszczu i słodkich wypieków nie może zabraknąć dań i przystawek bazujących na rybach. Które gatunki najlepiej kupić?
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, który spędzamy w domowym zaciszu z najbliższymi. Jest to także moment, w którym królują tradycyjne dania i przepisy. Wiele z nich bazuje na rybach. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia, pieczonego pstrąga, sałatek ze śledziem, past rybnych czy matiasów w śmietanie. Wyjaśniamy które gatunki warto wybrać i przygotować.
Na szczycie listy nadal figuruje karp, który zapisał się w świątecznej tradycji w okresie międzywojennym. Można przygotować go na wiele sposobów - w galarecie, w chrupiącej panierce lub zapiec w piekarniku. Innym gatunkiem, bez którego święta nie smakowałyby tak samo, jest śledź. Warto jednak podkreślić, że jest wiele odmian tej ryby. Najlepiej zakupić świeżą, jednak solone płaty także można smacznie przygotować. Szczególnie polecamy matiasy, czyli młode śledzie, których mięso jest tłustsze i delikatniejsze. Warto także rozważyć zakup poniższych gatunków:
Tradycyjnie podaje się karpia pieczonego lub w panierce. Warto skusić się także na rybę po grecku - przepis bazuje na dorszu, pomidorach i aromatycznych przyprawach. Warto skusić się także na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym, w galarecie lub karpia po żydowsku. W wielu domach serwuje się także zapiekanego łososia lub pieczoną w piekarniku doradę.
Śledzie można podać w śmietanie, oleju lub dodać do sałatki. Ciekawą formą podania będzie także tatar - danie nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale i podbije kubki smakowe gości. Ponadto ryby można wykorzystać jako składnik past lub farszu do pierogów, pasztecików czy krokietów.