Sałatki śledziowa w nowym wydaniu. Od góry przykryta pierzynką, za to dół zaskakuje oryginalnością

Takiej sałatki prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Zbudowana jest warstwami, a jej wyjątkowość nadaje dół i kremowa pierzynka. Zniknie ze świątecznych stołów w mig.

Sałatki na świątecznym stole robią ogromną furorę. To najbardziej w tej potrawie można połączyć smaki, których na co dzień by się nie dodało. Propozycja, która skradnie serca i zniknie w ekspresowym tempie to sałatka śledziowa pod pierzynką. Jej wyjątkowość nadaje spód, z którego składa się ulubione pieczywo. Jednak trzeba pamiętaj, że aby wyszła najlepiej należy odkroić z chleba skórkę.

Przepis na sałatkę śledziową pod pierzynką na chlebowym spodzie

Składniki

  • 7 filetów śledzi a'la matias,
  • 3 buraczki,
  • 2 cebule,
  • 5 ziemniaków.
  • 3 marchewki,
  • 6 jajek,
  • kilka kromek ulubionego chleba,
  • jogurt naturalny,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Serniczki z patelni

Sposób przygotowania

  1. Śledzie namocz w wodzie lub mleku przez około 15 minut. Następnie wyjmij, opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Ziemniaki, marchew i buraczki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie pokrój w kostkę, a buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Przygotuj miskę. Na jej dnie i bokach ułóż pozbawiony skórki chleb. Następnie układaj składniki warstwami. Zacznij od buraczków, później śledzie, jajka, cebula, marchew i ziemniaki. Między każdą warstwą dodaj sos jogurtowo-majonezowy.
  5. Aby przygotować sos w miseczce połącz jogurt naturalny z majonezem. Wszystko przypraw solą i pieprzem.
  6. Gotową sałatkę umieść w lodówce na kilka godzin, aby smaki warzyw mogły się przegryźć.
  7. Przy podaniu polej ją resztką sosu i udekoruj zieleniną w postaci pietruszki lub koperku.
Więcej o:
Copyright © Agora SA