Śledź w oleju. Przepis na postną przekąskę, który zachwyca mimo prostoty

Śledź w oleju to smaczna przystawka nie tylko na święta. Dobrze przyrządzone śledzie są pyszne i zarazem proste w wykonaniu. Warto przy ich przygotowywaniu sięgać po sprawdzone przepisy.

Śledzie w oleju. Przepis babci zawsze na czasie!

Śledź w oleju to przekąska prosta, ale niezwykle lubiana przez wiele osób. Śledzie w oleju sprawdzą się w roli przystawki na święta czy imprezę, ale również warto o nich pamiętać w codziennym menu. Zwłaszcza śledzie w oleju z przepisu babci będą ciekawym urozmaiceniem menu. Śledzie najlepiej podawać ze świeżym pieczywem, ale możemy też przygotować je w formie koreczków.

Składniki: filety śledziowe 500 g, 2 średnie cebule, szklanka oleju, pół cytryny, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego, 2 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Filety dokładnie płuczemy, a następnie wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy tak długo, aż pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu oraz usuniemy nadmiar soli.
  2. Wymoczone śledzie ponownie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie sparzamy ją wrzątkiem, aby była delikatniejsza w smaku.
  4. Śledzie kroimy w paski o szerokości 2-3 cm i układamy w misce.
  5. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do ryby. Delikatnie mieszamy.
  6. Na dno słoika wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie.
  7. Następnie wkładamy warstwowo cebulę i śledzie, które posypujemy szczyptą pieprzu. 
  8. Na koniec zalewamy śledzie olejem. Powinien on zakryć całą zawartość słoika.
  9. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 
Zobacz wideo Śledzie po japońsku

Najpyszniejsze śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami to troszkę inny sposób przyrządzenia tradycyjnych śledzi w oleju. Potrawa jest bardzo aromatyczna i ciekawa w smaku.

Składniki: 3 filety śledziowe, cebula, ząbek czosnku, 5-6 sztuk pomidorów suszonych z zalewy, 100 ml oleju, 100 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów, 50 ml octu,  pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Filety płuczemy, a następnie moczymy w misce z wodą. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie.
  2. Wymoczone śledzie ponownie opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Filety kroimy w paski o szerokości 2-3 cm i układamy w misce.
  4. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
  5. Suszone pomidory kroimy drobno i dokładamy do miski ze śledziami.
  6. Dodajemy posiekany czosnek oraz oregano, bazylie i pieprz oraz smażoną cebulę.
  7. W miseczce łączymy ze sobą oleje i ocet, a następnie dodajemy do miski ze śledziami. Całość mieszamy delikatnie i przekładamy do słoika.
  8. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Sprawdzony przepis na śledzie. Odpowiednie śledzie to klucz do sukcesu!

Aby cieszyć się świetną przekąską na bazie śledzi, warto poświęcić nieco więcej czasu ich wyborowi. Tak naprawdę bowiem, żaden sprawdzony przepis na śledzie nic nie pomoże, jeśli filety nie będą dobrej jakości. Właściwe przygotowanie ich też nie jest bez znaczenia. Jeśli kupujemy całe śledzie wprost z beczki, wówczas powinniśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Mianowicie:

  • solanka, w której zanurzone są ryby powinna mieć ciemnokremowy kolor (im jaśniejszy tym lepiej)
  • ryby powinny mieć jasne mięso - żółte czy wyjątkowo białe jest nieodpowiednie
  • wybieramy okazy tłuste i duże - takie zwykle mają najlepszej jakości mięso.

Przepis na śledzie w oleju z cebulką. Jakie śledzie wybrać do naszych potraw?

Wchodząc do sklepu mamy do wyboru całą masę różnych rodzajów śledzi. Trudno więc od razu zdecydować, które będą najlepsze do szykowanych dań. Oto najpopularniejsze rodzaje śledzi dostępne w sklepach:

  • matiasy – młode śledzie, których mięso jest zwykle delikatne i tłuste; konserwuje się je w solance.
  • uliki – zasadniczo nie różnią się od matiasów poza tym, że konserwowane są w solance o wyższym stężeniu.
  • rolmops – pojedyncze filety marynowane w occie i soli. Kupujemy je zrolowane w środku z różnymi dodatkami, np. ogórkiem
  • bismarck – podwójne filety przygotowane w zalewie z octu, oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych
  • piklingi – solone i wędzone w całości w gorącym dymie.

Zwykle przygotowując śledzie z przepisu na śledzie w oleju z cebulką bądź innymi dodatkami sięgamy po matiasy, które są najbardziej dostępne i znane. Pamiętajmy jednak zawsze aby zwracać uwagę na świeżość ryby. 

Zobacz też: Śledzie w occie - przepis mojej teściowej. Wychodzą wyborne, a gwarancją smaku jest żelazna zasada 1:5

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.