Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni

Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla podniebienia.
Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Pochodzące z północno-wschodniej Polski kartacze to danie, o którym nie sposób zapomnieć. Czas wykonania może nie zachęcać do ich zrobienia, ale z pewnością zrobi to ich smak. By wyszły tak jak spod ręki babci trzeba pamiętać o jednej zasadzie. Ciasto powinno być wykonane zarówno z ugotowanych, jak i surowych ziemniaków. Jeśli masa ziemniaczana zostanie dobrze przyrządzona, sukces potrawy jest murowany. Z nadzieniem można nieco poeksperymentować. Można do niego włożyć różnego rodzaju mięso, dodatkowo nie zaszkodzi urozmaicić go leśnymi grzybami. O tej porze roku, są one bowiem najlepsze.

Przepis na kartacze z mięsem i grzybami

Składniki na ciasto

  • 2 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki mąki pszennej.

Składniki na farsz

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 300 g grzybów,
  • 2 cebule,
  • 200 ml bulionu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia.

Składniki na okrasę

  • 300 g wędzonego boczku,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie dania zacznij od zajęcia się ziemniakami. Obierz je, przemyj i podziel na dwie równe części. Jedną porcję zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zawiń w czystą ścierkę i odciśnij z wody. Odsączony płyn odstaw na bok, aby skrobia opadła na dno. Drugą część kartofli umieść w garnku z wodą, ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę.
  2. Oba rodzaje ziemniaków połącz z sobą i dodaj mąkę pszenną. Dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  3. Teraz czas na przygotowanie farszu. Grzyby dokładnie oczyść, wypłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Na patelnie rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebule i grzyby. Zdejmij je z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  4. Do dużej miski przenieś mięso mielone i dodaj wysmażone warzywa. Obsyp całość solą, pieprzem, obiema paprykami i majerankiem. Wyrabiaj, co jakiś czas podlewając letnim bulionem. Dodaj do masy skrobię, która opadła na dno miski. Mieszaj do połączenia składników.
  5. Do większego garnka wlej wodę i posól ją niewielką ilością soli. Przygotowane ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Każdą z nich rozpłaszcz, a na środku umieść farsz. Dokładnie zalej i wrzuć do gotującego się płynu. Gotuj przez około 45 minut.
  6. Po tym czasie wyłóż kartacze i podaj je z okrasą zrobioną z podsmażonego boczku i cebuli. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: