Przepis od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każdego. Użyj "zasady dwóch ziemniaków"

Jak zrobić kartacze? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników polskiej kuchni regionalnej. Choć czas przygotowania może zniechęcać, dla tego smaku z pewnością warto się poświęcić. Pamiętaj jednak o zasadzie, o której zawsze mówiła mi babcia. To ona sprawia, że potrawa jest tak pyszna.

Pochodzące z północno-wschodniej Polski kartacze to danie, o którym nie sposób zapomnieć. By wyszły jak spod ręki babci, trzeba pamiętać o jednym. Ciasto powinno być wykonane zarówno z ugotowanych, jak i surowych ziemniaków. Jeśli masa zostanie dobrze przyrządzona, sukces jest murowany. Z nadzieniem można nieco poeksperymentować, np. wykorzystując różnego rodzaju mięso czy grzyby.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Z czego robi się kartacze? Składniki, które nadają ciekawy smak

Kartacze to danie, które łączy dwa główne składniki: ziemniaki i mięso. Farsz zazwyczaj robiony jest z karkówki, którą mieli się wraz z cebulą. Ważne jest, aby całość była dobrze przyprawiona, a wszystkie składniki dokładnie wymieszane.

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków,
  • 150 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g surowej karkówki,
  • 300 g boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kartacze z mięsem? Przepis na tradycyjne danie z północno-wschodniej Polski

Te pyszne kluski ziemniaczane z soczystym farszem mięsnym są doskonałym wyborem na rodzinny obiad. Kartacze można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak okrasa z boczku i cebuli, sos grzybowy czy surówka z kapusty.

Sposób przygotowania:

  1. Surowe ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejszą i większą część. Miskę wyściel ścierką tetrową, a następnie zetrzyj dużą porcję kartofli na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do naczynia. Dokładnie i mocno odciśnij je z nadmiaru wody. Odstaw płyn na bok, aby na dnie zebrała się skrobia. Ziemniaki umieść w osobnej misce.
  2. Mniejszą porcję umieść w wodzie i ugotuj do miękkości. Następnie pozostaw do wystudzenia.
  3. Karkówkę podziel na mniejsze kawałki i przemiel przez maszynkę. Cebulę obierz, pokrój i również zmiel. Mięso przypraw majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób za pomocą dłoni, aby wszystkie składniki się połączyły.
  4. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp sól i wlej płyn, który pozostał po starciu kartofli. Do naczynia przelej jedynie płyn, skrobia powinna zostać w misce. Ustaw garnek na średnim ogniu i poczekaj do zagotowania.
  5. Do surowych ziemniaków przeciśnij przez praskę ugotowaną porcję kartofli. Dodaj skrobię, która zgromadziła się na dnie miski oraz sól. Wyrób do powstania jednolitego ciasta.
  6. Z mięsnego farszu uformuj kulki. Ciasto odmierz łyżką i zrób z niego placek o wielkości dłoni. Na jego środku umieść porcję mięsa i dokładnie zlep, tworząc kartacze. Powtarzaj czynności, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
  7. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, wrzuć do niej kluski. Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie odcedź kartacze.
  8. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Umieść mięso na patelni i podsmaż przez kilka minut. Na koniec dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni. Kartacze podawaj na ciepło, z powstałą okrasą.
Więcej o: