-
Haps
-
Jak przygotować
- Soczyste sznycelki drobiowe. Zanim zapanierujesz, zadbaj o marynatę. Pokonają nawet schabowe
Soczyste sznycelki drobiowe. Zanim zapanierujesz, zadbaj o marynatę. Pokonają nawet schabowe
Sznycelki drobiowe przez niektórych uważane są za "brzydszą siostrę Kopciuszka", czyli schabowego. Nie z naszym dzisiejszym przepisem. Podpowiemy ci, jak zrobić przepyszne, soczyste i delikatne sznycelki w obłędnej panierce bez bułki tartej. Jednak zanim zabierzesz się za panierowanie, zamarynuj mięso. Nie możesz zapomnieć o jednym owocu, który częściej dodajesz do ryb.
Dziś mamy dla was przepis na obłędne sznycelki drobiowe, które smakiem pokonają wszystkie kotlety tego świata, w tym ukochane przez Polaków schabowe. Mięso jest delikatne, soczyste i pełne smaku, a dla panierki można skoczyć w ogień. Jednak zawsze pierwszym krokiem do sukcesu jest marynata. Przed przystąpieniem do panierowania kawałków mięsa, natrzyj je czosnkiem, bazylią i sokiem z cytryny. Wystarczy kilka godzin, by zadziały się cuda. Potem tylko panierka - postaw na mieszankę mąki, musztardy, majonezu i przypraw. Czas bułki tartej powoli się kończy.
Zobacz wideo Zobacz przepis na fenomenalny makaron z kurczakiem po toskańsku
Przepis na sznycelki drobiowe. Tak pyszne i soczyste, że schabowe spłoną wstydem
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka,
- pół szklanki mleka,
- 1 średnie jajko,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- ok. 1/3 szklanki mąki pszennej,
- sól, pieprz, suszona cebula, odrobina suszonego tymianku, suszona bazylia,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- olej do smażenia.
Sznycelki drobiowe - sposób wykonania:
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub na skos. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią.
- Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem i bazylią. Następnie skrop sokiem z cytryny i opcjonalnie odrobiną oliwy.
- Mięso dokładnie natrzyj i włóż do lodówki na kilka godzin, by się zamarynowało. Miskę wyjmij odpowiednio wcześniej przed smażeniem, by kurczak nabrał temperatury pokojowej.
- Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek kurczaka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
- Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.