Pomimo że pochodzą z Polski, na stołach nie goszczą za często. Te kluchy z farszem zadowolą każdy brzuch

Ziemniaczane cepeliny są przysmakiem kuchni północno-wschodniej. Podbiły serca i żołądki wielu osób, lecz mało kto podejmuje się ich zrobienia. Aromatyczny farsz jest przepełniony mięsem, a chrupiąca okrasa, aż zachęca do spróbowania. Zrobienie ich na obiad będzie strzałem w dziesiątkę.

Kartacze to danie regionalne, które pochodzi z północno-wschodniej Polski. Jest to potrawa, która wymaga cierpliwości, ponieważ jest czasochłonna, ale wykonanie jej jest całkiem łatwe. Aby smakowały najlepiej trzeba połączyć dwa rodzaje ziemniaków - surowe i gotowane. Całość dopełniona jest aromatycznym smakiem mięsnego farszu. Karol Okrasa używa do nadzienia łopatki wieprzowej, lecz ten składnik możesz modyfikować.

Zobacz wideo Przepis na pyzy z mięsem

Przepis na kartacze Karola Okrasy

Składniki

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół kilo łopatki wieprzowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • natka pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebule obierz i pokrój w małą kostkę. Olej podgrzej na patelni i podsmaż na nim warzywo.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na dwie równe części. Jedną porcję zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zawiń w czystą ścierkę i odciśnij z wody.
  3. Odsączony płyn odstaw na bok, aby skrobia opadła na dno. Drugą część kartofli umieść w garnku z wodą, ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę.
  4. Mięso włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Po tym czasie zdejmij je z ognia, wyjmij z płynu i odstaw do przestygnięcia. Zimną łopatkę podziel na mniejsze kawałki i zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Następnie dopraw solą, pieprzem, posiekaną pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodaj majeranek i dokładnie wymieszaj.
  5. Do większej miski przenieś starte i ugotowane ziemniaki i precyzyjnie je z sobą połącz. Powstałe ciasto dopraw solą i pieprzem, dodaj skrobię, która oddzieliła się od płynu. Masę wyrabiaj energicznymi ruchami, następnie je zagnieć i przenieś na stolnicę. Z gotowej masy uformuj wałek i oprósz go niewielką ilością mąki.
  6. Do dużego garnka wlej wodę i dopraw ją solą. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część uformuj na okrągły placek i na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz. Całość dokładnie zlep tak, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.
  7. Tak przygotowane kartacze gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj na ciepło z przysmażoną cebulką.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA