Przepis na kartacze. Tradycyjna potrawa wypełniona mięsnym farszem to rarytas kuchni regionalnej

Kartacze - lub jak kto woli cepeliny - to klasyka ziemniaczanego gatunku. Te kluchy sprawiają, że nawet najmniej uzdolnionemu kulinarnie smakoszowi chce się je upichcić. Przepis na nie, wbrew pozorom, wcale nie jest zbyt skomplikowany. Zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego pysznego, tradycyjnego posiłku.

Kartacze to potrawa, która przywędrowała do Polski od litewskiego sąsiada. Szczególnie upodobali ją sobie mieszkańcy północno-wschodniej części kraju - Suwalszczyzny i Podlasia. Zajadają się kartaczami znacznie częściej niż osoby w innych regionach Polski. Niemniej jednak, danie to zna i choć raz w życiu próbował niemal każdy Polak. A jeśli należysz do tej nielicznej grupy osób, które nie miały jeszcze tego niewymownego zaszczytu, przychodzimy z pomocą!

Zobacz wideo Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Przepis na kartacze domowej roboty. Ten mięsny farsz to absolutny hit

Obok kartaczy domowej roboty trudno przejść obojętnie. Zwłaszcza te wypełnione mięsem i posypane skwarkami robią na domownikach ogromne wrażenie. Jeśli myślisz, że nadziewanie klusek wykracza poza twoje zdolności kulinarne, to jesteś w błędzie. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się zajadać regionalnymi rarytasami.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 130 g boczku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 małe cebule,
  • łyżka masła extra,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka majeranku.

Kartacze z mięsnym farszem. Sposób przygotowania 

Ziemniaki umyj i obierz. Osiem lub dziewięć sztuk ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przemiel przez maszynkę. Możesz też użyć do tego tłuczka. Resztę surowych ziemniaków zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i odcedź. 

Surowe ziemniaki nad miską porządnie odciśnij przez kawałek gazy lub pieluchę tetrową. Poczekaj, aż skrobia opadnie na dno miski. Wylej wodę, skrobię z kolei dodaj do ziemniaków. Wymieszaj ugotowane, zmielone z tymi surowymi i dodaj szczyptę soli. Niewielką część masy odejmij, tak by na środku powstało wgłębienie, które następnie zasyp mąką ziemniaczaną. 

Dodaj odjętą część ciasta i ugnieć na jednolitą masę. W dalszym kroku podziel ją na około 9-10 mniejszych części i uformuj z nich okrągłe placki. Łopatkę wieprzową zmiel w maszynce, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i wymieszaj z rozbitym jajkiem. Cebulę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną masłem patelnię. Zeszkloną cebulę wymieszaj z mięsem, a powstały farsz nakładaj porcjami na placuszki z ciasta.

Zlepiaj ich brzegi, tak by przypominały podłużne kluseczki, a na koniec wrzuć je do garnka z osolonym wrzątkiem. Kartacze powinny być gotowe po pół godziny gotowania. Podawaj na ciepło ze smażonym boczkiem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: