Kartacze to potrawa, która przywędrowała do Polski od litewskiego sąsiada. Szczególnie upodobali ją sobie mieszkańcy północno-wschodniej części kraju - Suwalszczyzny i Podlasia. Zajadają się kartaczami znacznie częściej niż osoby w innych regionach Polski. Niemniej jednak, danie to zna i choć raz w życiu próbował niemal każdy Polak. A jeśli należysz do tej nielicznej grupy osób, które nie miały jeszcze tego niewymownego zaszczytu, przychodzimy z pomocą!
Obok kartaczy domowej roboty trudno przejść obojętnie. Zwłaszcza te wypełnione mięsem i posypane skwarkami robią na domownikach ogromne wrażenie. Jeśli myślisz, że nadziewanie klusek wykracza poza twoje zdolności kulinarne, to jesteś w błędzie. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się zajadać regionalnymi rarytasami.
Składniki:
Ziemniaki umyj i obierz. Osiem lub dziewięć sztuk ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przemiel przez maszynkę. Możesz też użyć do tego tłuczka. Resztę surowych ziemniaków zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i odcedź.
Surowe ziemniaki nad miską porządnie odciśnij przez kawałek gazy lub pieluchę tetrową. Poczekaj, aż skrobia opadnie na dno miski. Wylej wodę, skrobię z kolei dodaj do ziemniaków. Wymieszaj ugotowane, zmielone z tymi surowymi i dodaj szczyptę soli. Niewielką część masy odejmij, tak by na środku powstało wgłębienie, które następnie zasyp mąką ziemniaczaną.
Dodaj odjętą część ciasta i ugnieć na jednolitą masę. W dalszym kroku podziel ją na około 9-10 mniejszych części i uformuj z nich okrągłe placki. Łopatkę wieprzową zmiel w maszynce, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i wymieszaj z rozbitym jajkiem. Cebulę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną masłem patelnię. Zeszkloną cebulę wymieszaj z mięsem, a powstały farsz nakładaj porcjami na placuszki z ciasta.
Zlepiaj ich brzegi, tak by przypominały podłużne kluseczki, a na koniec wrzuć je do garnka z osolonym wrzątkiem. Kartacze powinny być gotowe po pół godziny gotowania. Podawaj na ciepło ze smażonym boczkiem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl