"Znachor" to polska filmowa klasyka. Historia chirurga, który po rodzinnej tragedii traci pamięć i błąka się po świecie, jest uwielbiana przez kinomanów, ale pewne "smaczki" znajdą tam dla siebie również fani regionalnej kuchni. Mowa m.in. o scenie, w której filmowi bohaterowie zajadają się okraszonymi cebulką kartaczami.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Kartacze, czyli rodzaj ziemniaczanych klusek wypełnionych najczęściej mięsnym farszem to przysmak, który wywodzi się z Polski Wschodniej. Jest tam z resztą na tyle popularny, że w 2006 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Co ciekawe, co roku w Gołdapi odbywa się Regionalny Festiwal Pogranicza "Kartaczewo", podczas którego organizowane są Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy.
Tradycyjne kartacze podawane są z mięsnym farszem. Jeśli gustujecie w wegetariańskiej lub wegańskiej kuchni, mięsną wkładkę możecie zamienić m.in. na farsz grzybowy.
Składniki na kartacze:
Składniki na mięsny farsz:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i umyj. Odłóż około kilograma ziemniaków i ugotuj je w osolonej wodzie. Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone warzywa przeciśnij przez praskę.
Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce. Odciśnij z nich nadmiar wody i połącz z ugotowanymi ziemniakami. Dodaj do masy 3 lub cztery łyżki skrobi ziemniaczanej, a także sól do smaku. Masa powinna być na tyle elastyczna, by można z niej było ulepić spore kluski.
Mięso mielone dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. Z mięso formuj niewielkie kulki i kładź je na masę ziemniaczaną. Następnie uformuj z masy spore kartacze.
Kluski z mięsem wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez kwadrans. Na patelni zeszklij cebulę. Gotowe kartacze podawaj z cebulą. Możesz dodać do niej także skwarki.