Apetyczne kartacze, zupełnie jak te ze "Znachora". Przysmak z Suwalszczyzny zrobisz w prosty sposób

Scena z filmu "Znachor", w której rodzina Mielnika zasiada do posiłku, a na ich talerzach lądują sowicie okraszone skwarkami oraz cebulą kartacze, u niejednego widza narobiła apetytu na podobne danie. Jak zrobić regionalny przysmak z Suwalszczyzny?

"Znachor" to polska filmowa klasyka. Historia chirurga, który po rodzinnej tragedii traci pamięć i błąka się po świecie, jest uwielbiana przez kinomanów, ale pewne "smaczki" znajdą tam dla siebie również fani regionalnej kuchni. Mowa m.in. o scenie, w której filmowi bohaterowie zajadają się okraszonymi cebulką kartaczami.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Kartacze - przysmak z Suwalszczyzny

Kartacze, czyli rodzaj ziemniaczanych klusek wypełnionych najczęściej mięsnym farszem to przysmak, który wywodzi się z Polski Wschodniej. Jest tam z resztą na tyle popularny, że w 2006 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Co ciekawe, co roku w Gołdapi odbywa się Regionalny Festiwal Pogranicza "Kartaczewo", podczas którego organizowane są Mistrzostwa Świata w jedzeniu kartaczy. 

Jak zrobić kartacze? Ziemniaczane kluchy wypełnij mięsnym farszem

Tradycyjne kartacze podawane są z mięsnym farszem. Jeśli gustujecie w wegetariańskiej lub wegańskiej kuchni, mięsną wkładkę możecie zamienić m.in. na farsz grzybowy.

Składniki na kartacze:

  • trzy kilogramy ziemniaków,
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Składniki na mięsny farsz:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowina),
  • sól, 
  • pieprz,
  • majeranek,
  • oregano.

Dodatkowo:

  • 2-3 cebule,
  • olej do smażenia.  

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i umyj. Odłóż około kilograma ziemniaków i ugotuj je w osolonej wodzie. Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone warzywa przeciśnij przez praskę. 

Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce. Odciśnij z nich nadmiar wody i połącz z ugotowanymi ziemniakami. Dodaj do masy 3 lub cztery łyżki skrobi ziemniaczanej, a także sól do smaku. Masa powinna być na tyle elastyczna, by można z niej było ulepić spore kluski. 

Mięso mielone dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. Z mięso formuj niewielkie kulki i kładź je na masę ziemniaczaną. Następnie uformuj z masy spore kartacze. 

Kluski z mięsem wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez kwadrans. Na patelni zeszklij cebulę. Gotowe kartacze podawaj z cebulą. Możesz dodać do niej także skwarki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.