Nie jest tajemnicą, że obcokrajowcy kochają polskie pierogi, ale chętnie sięgają także po inne tradycyjne dania rodzimej kuchni. Niektóre z nich znalazły się bowiem w zestawieniu prestiżowego przewodnika "Taste Atlas", który co roku wybiera najciekawsze potrawy, desery, czy produkty spożywcze danego kraju, a swój ranking opiera m.in. na ocenach, a także opiniach uznanych krytyków kulinarnych.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Kuchnia śródziemnomorska wiedzie prym. Widać to także w tegorocznym zestawieniu 95 krajów. Aż trzy pierwsze miejsca zajęły bowiem przysmaki z Włoch, Grecji i Hiszpanii. Kuchnię włoską wyróżniono m.in. za uwielbiany przez miłośników serów parmigiano reggiano, szynkę prosciutto toscano, czy pesto genovese, czyli sos ze świeżej bazylii.
Jak się jednak okazuje, polska kuchnia także ma wielu zwolenników, a w rankingu zajmuje wysoką, czternastą lokatę. Zadecydowały o tym takie dania i produkty jak: pierogi, sernik, zasmażana kapusta, a także gołka, bundz, polędwica, czy kiełbasa myśliwska staropolska. Przed nami w rankingu uplasowały się m.in. kuchnia portugalska, chińska, czy francuska.
"Taste Atlas" to stworzony przez chorwackiego dziennikarza Matija Babica portal, który stał się prawdziwym przewodnikiem po lokalnych kuchniach całego świata. Na stronie można znaleźć tysiące dań, deserów i napojów, które są oceniane przez turystów. Co roku głosy są podliczane i tworzony jest ranking potraw, po które fani kulinariów sięgają najchętniej.
Warto jednak podkreślić, że w rozstrzyganiu nie uwzględnia się głosów tych osób, które celowo zawyżają lokalne dania z kraju, z którego pochodzą i zaniżają lokaty dań z krajów sąsiedzkich.
Oprócz ogólnego podsumowania wszystkich światowych kuchni, powstał także ranking najpopularniejszych potraw poszczególnych krajów. W przypadku Polski na najwyższym stopniu podium znalazły się pierogi, a tuż za nimi gołąbki oraz rosół. Wysoko oceniono także m.in. babkę drożdżową, sernik, czy gulasz i golonkę.