Nie marynuj i nie susz, tylko wrzuć do mięsa. Tak powstanie farsz, który zamkniesz w ziemniakach

Wiele składników, których używamy na co dzień, jest tak wszechstronna, że można je wrzucić do różnych potraw. Dziś chcemy wziąć pod lupę grzyby, które nie tylko są warte marynowania i suszenia, ale również dodania do dań obiadowych. Połącz je z mięsem, zamknij w ziemniakach i ciesz się sycącą potrawą.

Nie znam osoby, która by nie lubiła dań, które są sycące i pełne smaku. Każdy z nas chce jeść coś smakowitego, a w dodatku, co napełnia brzuchy. Jeśli zaliczasz się do tego grona, to poniższy przepis będzie strzałem w dziesiątkę. By go zrobić, potrzebujesz troszeczkę czasu i składników, ale wszystko to będzie tego warte. Ten smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju, a do farszu dodaj ten jeden składnik.

Zobacz wideo Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem są bardzo popularne i wiele osób robi je samodzielnie lub kupuje w sklepie. Jednak nawet na półkach sklepowych nigdy nie widziałam tego dania z dodatkiem grzybów. Jeśli więc chcesz dodać im więcej aromatu i chcesz zobaczyć, jak będą smakować, to musisz zrobić je samodzielnie. Do ich wykonania wykorzystaj ulubione grzyby, a sam zobaczysz, że ta wersja jest naprawdę smaczna. Pobrudzisz trochę ręce i kuchnię, ale smak jest tak pyszny, że szybko o tym zapomnisz.

Przepis na pyzy z mięsem i grzybami

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g mielonego mięsa,
  • 200 g ulubionych grzybów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty czosnek i podsmaż chwilę przez kilka chwil.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i drobno posiekaj. Po chwili wrzuć je na patelnię, by lekko się podsmażył.
  4. Dodaj do reszty składników mięso mielone i smaż, mieszając co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze zrumienione i gotowe. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstaw na bok do wystygnięcia.
  5. Wystudzone ziemniaki przemiel przez praskę, aby uzyskać gładką masę. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Wyrób elastyczną masę.
  6. Na stolnicy posypanej mąką formuj niewielkie placki. Na każdy placek kładź niewielką ilość mięsa i formuj kulki, dokładnie zamykając mięso wewnątrz.
  7. Gotuj pyzy w osolonym wrzątku. Gdy wyjdą na powierzchnię, gotuj je jeszcze około 4 minuty. Po tym czasie wyjmij pyzy z wody, odsącz je i podawaj na ciepło, polane ulubionym sosem lub posypane smażoną cebulką.
Więcej o: