Babcia Stasia zdradza recepturę na pyzy grzybowe, którą znała tylko ona. "Przepis działa od pokoleń, bo dodaję ten składnik"

Sekrety rodzinnych dań skrywa każdy dom. Jednak nie można pozwolić, aby tak kultowe potrawy zniknęły z polskiej kuchni. Niezawodna babcia Stasia podpowiada gdzie tkwi tajemnica jej wyśmienitych pyz z farszem grzybowym.

Tajemne receptury skrywane są przez zeszyty, które schowane w każdej kuchni gdzieś na dnie szuflady czekają na kolejne pokolenia. Zazwyczaj wysmarowane ciastem, poplamione tłuszczem, z tuszem rozlanym przez wodę ukrywają najlepsze przepisy, do których nie wszyscy mają dostęp. Babcie i mamy w taki sposób chcą zachować smaki, którymi raczą się rodziny.

Pomimo lat, które ma przepis pyzy z grzybami babci Stasi były jej rodzinną tajemnicą. Tylko ona wiedziała, co zrobić, aby wyszły najlepiej. Aby jej rodowy przysmak przetrwał podzieliła się nim z nami. To dodatek tymianku i majeranku nadaje głębszy smak grzybom, które w tym przepisie są tak ważne.

Przepis na pyzy z nadzieniem grzybowym

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 70 g grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do polania.

Sposób przygotowania

  1. Umyte grzyby namocz na kilka godzin w niewielkiej ilość przegotowanej wodzie. Następnie je ugotuj, wyjmij z wywaru i drobno posiekaj, a wodę, w której się gotowały pozostaw na sos.
  2. Połowę ziemniaków obierz, ugotuj, odcedź i dokładnie utłucz, aby nie miały grudek. Drugą połowę również obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Czas na zrobienie farszu grzybowego. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kolejnym krokiem jest podsmażenie jej na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebulka będzie lekko zarumieniona dodaj do niej grzyby i chwilę razem smaż, doprawiając solą i pieprzem, a także majerankiem i tymiankiem.
  4. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mocno odciśnięte tarte warzywo. Wodę ze startych kartofli pozostaw, aż skrobia opadnie na dno. Gdy to się stanie wylej wodę, a pozostałości z dna dodaj do mieszanki ziemniaków.
  5. Ciasto ziemniaczane posól, dokładnie wymieszaj, uformuj z niego kulki wielkości standardowych pyz. Następnie każdą kulkę rozpłaszcz na dłoni, nałóż łyżką wcześniej przygotowany farsz. Dokładnie zlep tworząc ponownie kulki.
  6. Każdą pyzę obtocz w mące. Do garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Do niej wrzucaj kluski, które mają się gotować przez około 10 minut.
  7. Podawaj polane tłuszczem, może to być roztopione masło, skwarki lub olej ze smażoną cebulką. Możesz również serwować z przygotowanym sosem grzybowym. Zrobisz go z wywaru, który pozostał z ich wcześniejszego gotowania.
  8. Aby zrobić sos, wodę z grzybów połącz ze śmietaną, przyprawami i łyżką mąki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA