Pyzy drożdżowe kiedyś robiono w każdym domu. Ten przepis przeniesie cię wprost do babcinej kuchni

Pyzy drożdżowe, parowańce, pampuchy, kluchy na parze - wszystko to nazwy pysznego dania, które kiedyś królowało niemal w każdym domu, teraz niektórzy już o nim trochę zapomnieli. Możesz podawać je na różne sposoby, ale muszą być delikatne i mięciutkie. Musisz zatem zapamiętać dwie zasady - jedna dotyczy mąki.

Są takie dania, których smak przywodzi nam na myśl przyjemne chwile z dzieciństwa. Tak jest w przypadku dużych, mięciutkich kluchów drożdżowych, które nasze babcie i mamy gotowały na sicie lub gazie. Przepis na pampuchy jest naprawdę prosty, chociaż nieco czasochłonny, jak to zwykle bywa z drożdżowymi smakołykami. Są jednak dwie rzeczy, o których musisz pamiętać, żeby twoje parowańce wyszły perfekcyjne. Pierwszą z nich jest mąka, oczywiście pszenna, z dużą zawartością glutenu. Postaw więc na typ 500 lub 450. Drugą temperatura. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko nie może mieć więcej niż 30-35 stopni. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kultową włoską przekąskę - arancini

Kluski na parze zrób ze sprawdzonego przepisu. Wyjdą puszyste i okrąglutkie

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 30 g cukru,
  • odrobina soli.

Kluski na parze - sposób wykonania:

  1. Jeśli upewnisz się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
  3. Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie dosól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić objętość, co może zająć ok. 40 minut.
  4. Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel na równe części. Następnie z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilka minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
  5. Nad garnkiem przywiąż gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i gotuj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.

Jak podawać kluchy na parze? Sposobów jest mnóstwo. Możesz podawać je na słodko polane musem truskawkowym lub jagodowym. Świetnie smakują także polane masłem i oprószone cynamonem lub brązowym cukrem. Jednak moim zdaniem najlepiej smakują podane z gulaszem lub sztuką mięsa. Za taki obiad można dać się pokroić. 

Więcej o: