Delikatne pyzy według Roberta Makłowicza. Swój nienaganny smak zawdzięczają ziemniakom. Proporcje to ich sekret

Pyzy z mięsem to klasyka, którą lubią wszyscy. Jednak nie każdy potrafi je ugotować. Aby bardziej przybliżyć ich recepturę, Robert Makłowicz postanowił podzielić się tym, jak je przygotowuje. Jest to nie tylko proste, lecz także szybkie. Smakiem przebijają wszystkie restauracyjne dania.
Zobacz wideo Pyzy z mięsem

Robert Makłowicz to dla wielu kulinarne guru, a jego przepisy, które odtwarzane są w wielu domach, są nie do podrobienia. Tym razem kucharz postanowił podzielić się swoją sprawdzoną recepturą na pyzy z mięsem. Delikatność i miękkość ciasta to zasługa proporcji, które zachował w przypadku ziemniaków. Takiego przepisu aż grzech nie powtórzyć.

Przepis na pyzy według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na mięsny farsz:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • średnia cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • jajko,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zacznij od ziemniaków. Wszystkie obierz i przemyj, następnie podziel na równe części. Jedną część umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Drugą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i umieść w miseczce.
  2. Gdy ziemniaki się ugotują połącz je z surowymi kartoflami i wbij do nich jajka.
  3. Do ziemniaczanej masy przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz przypraw wszystko solą.  Jeśli ziemniaki wypuszczą soki odlej je przed dodaniem mąki.
  4. Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj tworząc ciasto, nie powinno się ono kleić do rąk.
  5. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek wyjmij z łupin i przyciśnij przez praskę.
  6. Do większej miski wrzuć mięso mielone, dodaj również cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj. Dodaj również majeranek, sól i pieprz według uznania.
  7. Z przygotowanej masy ziemniaczanej zrób niewielkie placuszki, a na środku ułóż farsz mięsny.
  8. Wszystkie brzegi dokładnie z sobą zlep formując przy tym kulki o wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pyzy wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłynął na powierzchnię.
  9. Podawaj na ciepło z cebulową okrasą lub skwarkami. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.