Kucharka z baru mlecznego zdradza przepis na przysmak lata. "Klienci o nie walczą, znikają w 5 minut"

Letnie dni kojarzą się nam z lekkimi potrawami, które orzeźwiają na resztę dnia. Wykorzystuje się w nich również sezonowe owoce, których nigdzie nie brakuje. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej jednemu daniu, które w barach mlecznych jest rozchwytywane. Jest tak dobre, że kucharze nie wyrabiają się z gotowaniem.
Zobacz wideo Knedle z białego sera. Pyszny słodki obiad

Nie od dziś wiadomo, że wszystkie specjały, które mają w sobie słodkie owoce, są towarem chętnie kupowanym. Latem na targach zbierają się tłumy, które chcą dostać najlepsze kąski. Kupujący wykorzystują je później do wypieków i przygotowania dań, które najlepszą są tylko o tej porze roku. Do takich potraw zalicza się knedle z owocami. Przechadzając się po barach mlecznych, można znaleźć w nich kilka rodzajów tego przysmaku. W zależności od miesiąca można wyróżnić kluski z truskawkami, jagodami czy śliwkami. Postanowiłam zapytać kucharkę z pewnego baru, jak ona wykonuje ten specjał. Podała mi oryginalną recepturę i dodała:

Nie ma drugiego takiego dania, które sprzedawane jest tak szybko. Czasem klienci o nie walczą, bo znikają w 5 minut od zrobienia.

Przepis na knedle z truskawkami

Składniki:

  • pół kilo ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka drobnego cukru,
  • pół kilo truskawek,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie knedli zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z osoloną wodą i gotuj do miękkości. Gdy kartofle są ugotowane, odcedź je z płynu, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystudzenia.
  2. Do zimnych ziemniaków wsyp przesianą przez sitko mąkę, wbij jajka, wsyp sól i cukier. Dokładnie wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Wszystkie produkty powinny się z sobą połączyć.
  3. Powstałe ciasto podziel na równe 4 części. Każdą część przełóż na stolnicę oprószoną mąką i uformuj wałek. Za pomocą noża podziel go na mniejsze kawałki, następnie rozgnieć je na niewielkie placki.
  4. Na środku każdego placka ułóż truskawkę i dokładnie całość zalep. Czynność powtórz do momentu wykorzystania składników.
  5. Do większego garnka wlej wodę i wsyp trochę soli, pozostaw ją na średnim ogniu do zagotowania. Do gorącego płynu wrzucaj knedle i gotuj je przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Po tym czasie wyłów je łyżką cedzakową i polej kwaśną śmietaną. Wierzch posyp cukrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.