Pyzy z mięsem - przepis Roberta Makłowicza. Obłędnie pyszny i sycący obiad, który pokocha każdy

Pyzy z mięsem to danie, któremu trudno się oprzeć. Jest obłędnie pyszne i sycące, a przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Przepis Roberta Makłowicza bije inne na głowę. Jak je przygotować? Oto niezastąpiony przepis.

Pyzy z mięsem nazywane są kartaczami bądź kluskami. Niezależnie od tego smakują jednak obłędnie. Są delikatnie, puszyste, a wkładka mięsna sprawia, że nie sposób im się oprzeć. Oto przepis Roberta Makłowicza na pyzy z mięsem, który trzeba znać.  

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Pyzy z mięsem - przepis Roberta Makłowicza. Ziemniaki i mąka odgrywają ogromną rolę 

Pyzy z mięsem to obłędna propozycja na obiad. Będzie smakować każdemu bez wyjątku. Jak zatem je przygotować? Robert Makłowicz odpowiada. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.  

Składniki na ciasto ziemniaczane: 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • niepełna szklanka mąki pszennej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 2 jajka, 
  • sól. 

Składniki na farsz mięsny: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego, 
  • cebula, 
  • 6 ząbków czosnku,  
  • przyprawy - łyżkę majeranku oraz odrobinę czarnego pieprzu do smaku. 

Przepis na pyzy z mięsem. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Połowę ziemniaków obierz, ugotuj, ostudź i rozdrobnij. 
  2. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Sok odciśnij i odstaw. 
  3. Wymieszaj ziemniaki ugotowane z surowymi i jajkami. 
  4. Sok odlej, a krochmal dodaj do masy ziemniaczanej wraz z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptą soli. 
  5. Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Nie może się kleić do rąk. 
  6. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  7. Wymieszaj cebulę i czosnek z mięsem, jajkiem i przyprawami. 
  8. Z masy ziemniaczanej rób placuszki i nadziewaj farszem mięsnym. 
  9. Zlep brzegi i uformuje kulki. Wrzucaj do słonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłyną na wierzch. 
  10. Podawaj kluski z dodatkiem cebulowej zasmażki. 
Więcej o: