Pyzy z mięsem nazywane są kartaczami bądź kluskami. Niezależnie od tego smakują jednak obłędnie. Są delikatnie, puszyste, a wkładka mięsna sprawia, że nie sposób im się oprzeć. Oto przepis Roberta Makłowicza na pyzy z mięsem, który trzeba znać.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]
Pyzy z mięsem - przepis Roberta Makłowicza. Ziemniaki i mąka odgrywają ogromną rolę
Pyzy z mięsem to obłędna propozycja na obiad. Będzie smakować każdemu bez wyjątku. Jak zatem je przygotować? Robert Makłowicz odpowiada. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na ciasto ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków,
- niepełna szklanka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól.
Składniki na farsz mięsny:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- przyprawy - łyżkę majeranku oraz odrobinę czarnego pieprzu do smaku.
Przepis na pyzy z mięsem. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Połowę ziemniaków obierz, ugotuj, ostudź i rozdrobnij.
- Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Sok odciśnij i odstaw.
- Wymieszaj ziemniaki ugotowane z surowymi i jajkami.
- Sok odlej, a krochmal dodaj do masy ziemniaczanej wraz z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptą soli.
- Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Nie może się kleić do rąk.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj cebulę i czosnek z mięsem, jajkiem i przyprawami.
- Z masy ziemniaczanej rób placuszki i nadziewaj farszem mięsnym.
- Zlep brzegi i uformuje kulki. Wrzucaj do słonego wrzątku i gotuj przez 10 minut od chwili, gdy wypłyną na wierzch.
- Podawaj kluski z dodatkiem cebulowej zasmażki.