Sezon grzybowy trwa w pełni, a miłośnicy gotowania prześcigają się w pomysłach na przygotowanie aromatycznych grzybów. Jedni marynują je w occie, inni zaś podsmażają i tworzą znakomite pasty kanapkowe. Jeśli nie wiesz, co zrobić z pieczarek, to najlepiej postawić na tradycyjny sos. Gdy raz dodasz do niego serka mascarpone, już nigdy nie zabielisz go śmietaną. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Pieczarki oczyszczamy z pomocą pędzelka i kroimy w kostkę lub grube plastry, w zależności od preferencji. Cebulę kroimy zaś w cienkie pióra i podsmażamy na maśle klarowanym. Do cebuli dodajemy również ziela angielskie i listek laurowy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię pieczarki i podsmażamy, aż również one będą idealnie miękkie. Możemy doprawić je wówczas odrobiną pieprzu i słodkiej papryki.
Gdy grzyby i cebula będą dokładnie podsmażone, przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Sos gotujemy około 15-20 minut, doprawiając solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy, oraz zabielamy sos serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to hartując serek w osobnym naczyniu z łyżką sosu. Zabielony sos gotujemy jeszcze chwilę. Można go zblendować lub zostawić w takiej postaci w zależności od preferencji. Najlepiej będzie smakował z kopytkami lub piersią z kurczaka, choć niektórzy uwielbiają go również z plackami ziemniaczanymi. W każdej wersji będzie smakował obłędnie. Smacznego!