Zabielasz sos pieczarkowy śmietaną? To nie błąd, choć można zrobić to lepiej. Dodaj ten składnik, a uzyskasz kremową konsystencję

Sos z pieczarek to wyborna propozycja do mięs, makaronu lub ziemniaczanych klusek. Przygotowanie takiego sosu nie wymaga wiele pracy ani doświadczenia w kulinariach, dzięki czemu przepis jest szalenie prosty. Warto jednak nieco go urozmaicić i zamiast śmietany użyć włoskiego serka. Smak będzie o niebo lepszy, a konsystencja idealnie aksamitna.

Sezon grzybowy trwa w pełni, a miłośnicy gotowania prześcigają się w pomysłach na przygotowanie aromatycznych grzybów. Jedni marynują je w occie, inni zaś podsmażają i tworzą znakomite pasty kanapkowe. Jeśli nie wiesz, co zrobić z pieczarek, to najlepiej postawić na tradycyjny sos. Gdy raz dodasz do niego serka mascarpone, już nigdy nie zabielisz go śmietaną. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 2 duże cebule białe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Aksamitny sos pieczarkowy. Kremowa konsystencja to zasługa tego dodatku

Pieczarki oczyszczamy z pomocą pędzelka i kroimy w kostkę lub grube plastry, w zależności od preferencji. Cebulę kroimy zaś w cienkie pióra i podsmażamy na maśle klarowanym. Do cebuli dodajemy również ziela angielskie i listek laurowy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię pieczarki i podsmażamy, aż również one będą idealnie miękkie. Możemy doprawić je wówczas odrobiną pieprzu i słodkiej papryki

Gdy grzyby i cebula będą dokładnie podsmażone, przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Sos gotujemy około 15-20 minut, doprawiając solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy, oraz zabielamy sos serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to hartując serek w osobnym naczyniu z łyżką sosu. Zabielony sos gotujemy jeszcze chwilę. Można go zblendować lub zostawić w takiej postaci w zależności od preferencji. Najlepiej będzie smakował z kopytkami lub piersią z kurczaka, choć niektórzy uwielbiają go również z plackami ziemniaczanymi. W każdej wersji będzie smakował obłędnie. Smacznego!

Więcej o: