Przepis na kremowy sos ze świeżych grzybów. Klasyka gatunku w jesiennej odsłonie

Jeśli zastanawiasz się jak urozmaicić swoje jesienne menu, poznaj przepis na idealny sos ze świeżych grzybów. Przepis to prawdziwy majstersztyk, a co najważniejsze obejdzie się bez kombinowania i wyszukanych składników. Jest smacznie, domowo i aromatycznie.

Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos ze świeżych grzybów nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie składników śmietaną nie wystarczy. Poznaj szybką, babciną metodę, która nigdy nie zawodzi i wychodzi obłędnie. 

Sos ze świeżych grzybów - idealnie kremowy i aromatyczny

Wśród domowych przepisów nie brakuje klasyków i babcinych specjałów. Szczególnie jesienią menu ewoluuje i nabiera niesamowitych aromatów. Idealnym na to przykładem jest przepis z wykorzystaniem świeżych dóbr prosto z lasu. Kremowy, jedwabisty i pełen aromatów sos grzybowy to klasyka, którą można podać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kopytek, kluch śląskich, wszelakich makaronów lub dań mięsnych. 

Jak zatem przygotować idealny sos grzybowy? Okazuje się, że nie jest to trudne zadanie. Kluczem do sukcesu jest leśny miks smaków, dobrej jakości nabiał, przyprawy i np. sery. Taki duet wyjdzie idealnie kremowy, gęsty i aromatyczny. Obejdzie się też bez zagęszczania mąką czy dodawania zbędnych składników. 

Zobacz wideo Congee grzybowe - oryginalne i pyszne. Zrób je w domu!

Przepis na sos ze świeżych grzybów, który smakuje jak u babci 

Składniki: 

  • 500 g maślaków, podgrzybków lub kozaków,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • pół szklanki warzywnego bulionu,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby dokładnie przejrzyj, obierz kapelusze i pokrój je w plasterki lub kostkę. 
  2. Na patelni podsmaż cebulę, gdy warzywo nabierze kolorów, dodaj przygotowane grzyby, czosnek i masło. 
  3. Gdy całość nabierze kolorów, grzyby podlej bulionem, wrzuć do nich też ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  4. Sos duś kolejne 10 minut.
  5. Na koniec wszystko dokładnie zamieszaj i poczekaj, aż całość się zredukuje i lekko zgęstnieje. 
  6. Nasz sos grzybowy wystarczy jeszcze doprawić i udekorować świeżą zieleniną. Smacznego.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.