Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos ze świeżych grzybów nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie składników śmietaną nie wystarczy. Poznaj szybką, babciną metodę, która nigdy nie zawodzi i wychodzi obłędnie.
Wśród domowych przepisów nie brakuje klasyków i babcinych specjałów. Szczególnie jesienią menu ewoluuje i nabiera niesamowitych aromatów. Idealnym na to przykładem jest przepis z wykorzystaniem świeżych dóbr prosto z lasu. Kremowy, jedwabisty i pełen aromatów sos grzybowy to klasyka, którą można podać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kopytek, kluch śląskich, wszelakich makaronów lub dań mięsnych.
Jak zatem przygotować idealny sos grzybowy? Okazuje się, że nie jest to trudne zadanie. Kluczem do sukcesu jest leśny miks smaków, dobrej jakości nabiał, przyprawy i np. sery. Taki duet wyjdzie idealnie kremowy, gęsty i aromatyczny. Obejdzie się też bez zagęszczania mąką czy dodawania zbędnych składników.
Składniki:
Sposób przygotowania: