Czasami najprostsze połączenia wypadają najlepiej i tak też jest w przypadku chrupiących poduszeczek ziemniaczanych zwanych kopytkami w anturażu leśnego sosu z kurek. Ten swojski i jednocześnie wyrafinowany duet przygotujesz jedynie z podstawowych składników, obejdzie się też bez specjalnych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Jednym słowem: perfekcja!
Chrupiące kopytka z dodatkiem kurkowego sosu w wersji premium
Sierpień to idealny moment, by w domowym zaciszu odrobinę poeksperymentować w kuchni, udoskonalić stare przepisy lub nieco je podrasować np. dodając zupełnie inne produkty. Schyłek lata to także doskonały czas na serwowanie potraw z grzybami, teraz na podium można postawić kurki, które nie tylko występują już w wielu lasach, ale i przejmują najlepsze półki w warzywniakach i na bazarach Co zatem można przygotować z tych drobnych, charakterystycznych i obłędnie smacznych grzybów? Opcji mamy pod dostatkiem zaczynając od zup, a kończąc na makaronach i wytrawnych wypiekach - warto jednak pod uwagę wziąć duet z... ziemniakami!
Kopytka zna niemal każdy - to szybkie, swojskie i niskobudżetowe danie, które często gości na stołach w polskich domach Klasykę warto jednak nieco podrasować. Wystarczy zagnieść ciasto jak zazwyczaj, lekko podgotować nasze poduszeczki, a później podsmażyć ja na patelni. Tak przygotowane smakują o niebo lepiej, a zaserwowane w towarzystwie sosu z kurek rozpieszczą wszystkie zmysły i z pewnością zrobią kolosalne wrażenie na domownikach i gościach!
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Przepis na kopytka inne niż zazwyczaj w anturażu kremowego sosu z kurek
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- jajko "zerówka",
- 100 g mąki pszennej i dodatkowa porcja do podsypania,
- oliwa,
- 2 łyżki masła,
- cebula lub szalotka,
- ząbek czosnku,
- 300 g kurek,
- 300-400 g śmietanki 30 proc.,
- parmezan lub grana padano,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Na początek kopytka. Na stolnicę lub blat przełóż ugotowane, przestudzone, dokładnie ugniecione lub przeciśnięte ziemniaki. Dodaj do bulw mąkę, jajko i odrobinę soli.
- Ze wszystkich składników ugnieć ciasto - powinno być gładkie i równomierne. Pamiętaj: by kopytka nie były twarde, zagniataj ciasto przez krótki czas, starając się, nie dosypywać zbyt dużo mąki.
- Uformuj wałek i wycinaj pod skosem charakterystyczne kopytka.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
- W tym czasie oczyszczamy kurki, drobno kroimy cebulę, ścieramy parmezan.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili kurki.
- Do grzybów dodajemy masło - kurki podsmażamy do chrupiącego, złotego efektu. Wówczas możemy wlać na patelnię śmietankę i dodać odrobinę startego sera. Całość powinna ładnie się zredukować, ważne jednak, by nabiału nie zagotować!
- We wrzątku gotujemy nasze kopytka - około dwóch minut mierząc od wypłynięcia. Później ziemniaczane poduszeczki dodatkowo wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, by ładnie się podsmażyły i nabrały ciekawego smaku.
- Do sosu dodajemy przyprawy i zieleninę.
- Przechodzimy do składania dania - do głębokiego talerza przekładamy estetycznie sos, na wierzchu układamy podsmażone kopytka, a wierzch hojnie posypujemy serem. Smacznego!