Połącz ziemniaczane poduszeczki z aromatycznym sosem kurkowym. Mistrzowskie danie nie ma konkurencji

O tej porze roku w domowym jadłospisie nie może zabraknąć specjałów z dodatkiem aromatycznych grzybów - najlepiej tych z własnych zbiorów. Połączenie delikatnych i jednocześnie smażonych kopytek z kremowym sosem kurkowym nie ma sobie równych! To banalnie proste danie smakuje i prezentuje się jak od najlepszych szefów kuchni!

Czasami najprostsze połączenia wypadają najlepiej i tak też jest w przypadku chrupiących poduszeczek ziemniaczanych zwanych kopytkami w anturażu leśnego sosu z kurek. Ten swojski i jednocześnie wyrafinowany duet przygotujesz jedynie z podstawowych składników, obejdzie się też bez specjalnych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Jednym słowem: perfekcja!

Chrupiące kopytka z dodatkiem kurkowego sosu w wersji premium

Sierpień to idealny moment, by w domowym zaciszu odrobinę poeksperymentować w kuchni, udoskonalić stare przepisy lub nieco je podrasować np. dodając zupełnie inne produkty. Schyłek lata to także doskonały czas na serwowanie potraw z grzybami, teraz na podium można postawić kurki, które nie tylko występują już w wielu lasach, ale i przejmują najlepsze półki w warzywniakach i na bazarach Co zatem można przygotować z tych drobnych, charakterystycznych i obłędnie smacznych grzybów? Opcji mamy pod dostatkiem zaczynając od zup, a kończąc na makaronach i wytrawnych wypiekach - warto jednak pod uwagę wziąć duet z... ziemniakami! 

Kopytka zna niemal każdy - to szybkie, swojskie i niskobudżetowe danie, które często gości na stołach w polskich domach Klasykę warto jednak nieco podrasować. Wystarczy zagnieść ciasto jak zazwyczaj, lekko podgotować nasze poduszeczki, a później podsmażyć ja na patelni. Tak przygotowane smakują o niebo lepiej, a zaserwowane w towarzystwie sosu z kurek rozpieszczą wszystkie zmysły i z pewnością zrobią kolosalne wrażenie na domownikach i gościach! 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka inne niż zazwyczaj w anturażu kremowego sosu z kurek 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków,
  • jajko "zerówka",
  • 100 g mąki pszennej i dodatkowa porcja do podsypania,
  • oliwa,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula lub szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • 300 g kurek,
  • 300-400 g śmietanki 30 proc.,
  • parmezan lub grana padano, 
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek kopytka. Na stolnicę lub blat przełóż ugotowane, przestudzone, dokładnie ugniecione lub przeciśnięte ziemniaki. Dodaj do bulw mąkę, jajko i odrobinę soli. 
  2. Ze wszystkich składników ugnieć ciasto - powinno być gładkie i równomierne. Pamiętaj: by kopytka nie były twarde, zagniataj ciasto przez krótki czas, starając się, nie dosypywać zbyt dużo mąki.
  3. Uformuj wałek i wycinaj pod skosem charakterystyczne kopytka. 
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. 
  5. W tym czasie oczyszczamy kurki, drobno kroimy cebulę, ścieramy parmezan. 
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili kurki. 
  7. Do grzybów dodajemy masło - kurki podsmażamy do chrupiącego, złotego efektu. Wówczas możemy wlać na patelnię śmietankę i dodać odrobinę startego sera. Całość powinna ładnie się zredukować, ważne jednak, by nabiału nie zagotować! 
  8. We wrzątku gotujemy nasze kopytka - około dwóch minut mierząc od wypłynięcia. Później ziemniaczane poduszeczki dodatkowo wrzucamy na patelnię z odrobiną masła, by ładnie się podsmażyły i nabrały ciekawego smaku. 
  9. Do sosu dodajemy przyprawy i zieleninę. 
  10. Przechodzimy do składania dania - do głębokiego talerza przekładamy estetycznie sos, na wierzchu układamy podsmażone kopytka, a wierzch hojnie posypujemy serem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.